35.000 de lei, amenzi pentru gunoaie aruncate în județul Bihor. Camerele montate și-au dovedit utilitatea

Gunoaiele aruncate la marginea orașelor sunt strânse de autorități pe bani publici. Doar la Primăria Oradea sunt cheltuite astfel zeci de mii de euro lunar.

Între timp, cu ajutorul camerelor de supraveghere, au fost identificați o parte dintre indivizii certați cu legea și cu bunul simț. Într-o singură lună s-au dat amenzi de 35.000 de lei.

Câmpurile abia înverzite de la marginea municipiului Oradea sunt presărate cu grămezi de moloz şi gunoaie menajere – aruncate direct în iarbă, sau abandonate în saci menajeri.

„Cred că noaptea, noaptea le aruncă, le aduce cu mașina, când nu vede nimeni” crede un localnic.

„Cine aruncă gunoaiele astea, totuși? Cei iresponsabili, și cei care nu au grijă de mediu, nu se gândesc la locul în care trăim” spune o femeie.

În fiecare lună, de la bugetul local sunt cheltuite aproximativ 30.000 de euro pentru a strânge, transporta şi depozita resturile aruncate la marginea orașului. Numai în ultima săptămână autorităţile au strâns aproape 700 de tone.

Mircea Stejeran – Direcția Tehnică – Primăria Oradea: „Costul acestor depozitări este de 15.000 de lei pe zi, reprezentând transportul deșeurilor și achitarea taxelor de depozitare.”

De altfel, în tot judeţul se întâmpla asta, în special în parcările de pe drumurile județene sau naționale. Unii făptaşi au fost suprinsi de camerele de supraveghere.

Bianca Firezar – purtător de cuvânt CJ Bihor: „Doar în luna aprilie, au fost identificate șase persoane care au aruncat deșeurile în parcări, și sancționate cu amenzi în valoare totală de 35.000 de lei. În paralel cu monitorizarea drumurilor județene sunt monitorizate și cinci parcări de pe drumurile naționale.”

Primăria municipiului Oradea va monta, în perioada următoare, mai multe camere de supraveghere, în special unde au fost găsite frecvent gunoaie. Cei care abandonează resturi menajere sau din construcţii pe domeniul public riscă amenzi uriaşe: persoanele fizice – între 10-20.000 de lei, iar firmele – de la 50 până la 70.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.