Angajații unei cariere de calcar din Bihor fac greva foamei, pentru că mina rămâne fără licență de explotare

Unsprezece angajați ai unei cariere de calcar din Bihor fac greva foamei, pentru că firmei respective nu i s-ar prelungi licența de exploatare.

 

Protestul începuse de o lună, dar salariaţii l-au oprit săptămâna trecută, când li s-a promis că problema va fi rezolvată. Ceea ce nu s-a întâmplat, aşa că au reluat greva foamei.

Protestul a fost declanşat în urmă cu mai bine de o lună, după ce muncitorii au aflat că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale nu va prelungi permisul de exploatare a calcarului din carieră.

„Suntem în a 34-a zi de potest, a treia tură de greva a foamei. Suntem 70 de oameni care luptăm pentru locul de muncă” explică o angajată.

Muncitor: „Şi noi, excavatoriştii, suntem în grevă japoneză, suntem alături de colegii noştri, care sunt în greva foamei. Aşteptăm autorităţile să ne elibereze permisul la dreptul de muncă.”

Angajaţii sunt decişi să protesteze până când, spun ei, vor vedea documentul semnat. „Nu renunţăm la acest protest, de greva foamei, până când nu ne semnează dreptul la muncă” a spus un bărbat.

Cei 11 au oprit protestul săptămâna trecută, după ce conducerea Agenţiei pentru Resurse Minerale le-ar fi promis că va rezolva problema, însă până acum nu a fost găsită o soluţie.

Rodica Maria Trip, director general Băiţa Bihor SA: „După întâlnirea de la Secretariatul General al Guvernului am sperat şi încă mai sper că am reuşit să demontăm toate variantele mincinoase prezentate preşedintelui ANRM, însă sunt, de asemenea, dezamăgită că nu s-a întâmplat mai nimic.”

Potrivit surselor din ANRM, Agenţia aşteaptă şi Corpul de control al Guvernului, pentru a verifica avizele şi permisele acordate, şi toate documentele justificative. În cariera de la Băiţa Bihor se exploatează calcar pentru construcţii încă din anul 2002.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.