Audierea candidaţilor pentru PG. Tudorel Toader o provoacă pe fosta adjunctă a lui Kovesi: Mai consideraţi benefice protocoalele?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a întrebat-o miercuri pe Gabriela Scutea, candidată la şefia Parchetului General şi fostă adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi, când aceasta conducea instituţia la care acum candidează Scutea, dacă mai consideră benefice protocoalele la semnarea cărora a participat.Toader s-a referit la afirmaţiile făcute anterior de procurorul Scutea, după ce aceasta a participat şi la interviurile pentru şefia DNA şi pentru postul de procuror european delegat, şi i-a amintit că a spus la interviul despre şefia DNA despre aceste protocoale că le consideră ”benefice”.”La interviul anterior la care ne-am întâlnit – cred că intuiţi întrebarea – spuneaţi şi că aceea a fost o măsură binevenită pentru sistem. Între timp, dezbaterea publică şi juridică s-a intensificat, Curtea Constituţională a pronunţat o decizie, spunând că a existat un conflict juridic de natură constituţională prin adoptarea respectivelor protocoale. Faţă de această decizie, vă menţineţi afirmaţia anterioară precum că, da, a fost o măsură benefică, bună pentru sistem şi păreaţi chiar încântată, mulţumită că, prin semnătura dumneavoastră, aţi contribuit la îmbunătăţirea sistemului?”

Procurorul Gabriela Scutea a spus că nu-şi aminteşte cu certitudine că s-a exprimat în sensul că aceste protocoale sunt ”benefice” şi i-a amintit ministrului Toader că nu a semnat mai multe ”protocoale”, ci unul singur, din 2009.

Ea a spus că acest protocol era necesar tocmai pentru că ”punea într-un singur cadru mai multe protocoale existente la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la nivelul Parchetului Bucureşti în ceea ce priveşte activitatea legată de şederea străinilor în România, şi cel referitor la DNA. S-a creat – şi pot susţine că m-am exprimat că era benefic – un singur cadru.”

Scutea a mai spus că îşi asumă decizia dată între timp de Curtea Constituţională, dar a spus că în ceea ce priveşte conduita ei cu privire la protocolul respectiv este ”foarte sigură pe faptul că semnarea în condiţiile legii reprezenta exercitarea atribuţiilor fiecărei părţi atât cât îi permite legea iar, din partea procurorilor, atât cât le permitea confidenţialitatea urmăririi penale şi atribuţiile de a efectua sau de a conduce urmărirea penală conform competenţelor. Alte comentarii nu mai fac pe acest subiect”.

Gabriela Scutea a fost ultimul candidat care şi-a susţinut interviul pentru conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ceilalţi trei candidaţi sunt actualul procuror general Augustin Lazăr, fostul şef DIICOT Daniel Horodniceanu şi procurorul DIICOT Marian Drilea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.