Beneficii pentru persoanele care practică înotul

Înotul este o mișcare de deplasare a oamenilor sau a animalelor prin apă, de obicei fără niciun fel de asistență artificială. Stilurile representative sunt craul, bras, fluture sau spate, dar și anumite derivate ale acestora, de exemplu bras lung, spate dublu etc.

Pentru fiecare dintre noi acest sport reprezintă un moment de relaxare, recreare sau poate fi chiar un mod de viață printr-un antrenament permanent pentru competiții

Înotul are mai multe categorii printre care:

—de tip recreativ sau de agrement ce se practică în diferite zone de agrement amenajate sau naturale în care prezența unui bazin de înot, ape curgătoare, lac sau mare oferă această posibilitate de practicare. Scopul practicării acestui sport de agrement este cel recreativ pentru satisfacțiile ce le oferă oamenilor contactul cu apa cât și satisfacția deplasării în acest mediu mai puțin obișnuit.
—de tip aplicativ sau utilitar este utilizat în activitățile de muncă legate de mediul acvativ și în cele de salbamar de salvare de la înec.
—de tip terapeutic utilizat in scopul recuperarii neuro-motorii, in tratamentul unor afectiuni nervoase, cardio-vasculare respiratorii etc.
După cum se poate observă și din clasificarea de mai sus înotul recreativ este cel mai des întalnit deoarece cu toții așteptăm vara pentru a putea merge la piscină și să luăm puțin contact cu apa într-o zi de weekend pentru a ne relaxa. Cu toate acestea în marile orașe precum Bucureștiul pe tot parcursul anului sunt deschise diferite centre în care puteți lua cursuri de înot și să vă relaxați într-un bazin mare și curat.

De ce să practicați cursuri de înot?

Acesta este sportul cel mai eficient din punct de vedere al raportului dintr-un efort depus și calorii arse, ajută sănătatea persoanelor cu probleme de circulație sau de coloană vertebrală și este recomandat chiar și femeilor însărcinate.

Beneficii ale practicării acestuia sunt următoarele:

—crește rezistența cardio-pulmonară;
—stimulează circulația sanguină;
—contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale stabile;
—reduce riscul bolilor cardiovasculare;
—dezvoltă majoritatea grupelor musculare
—întărește ligamentele articulare prevenind posibilele leziuni;
—îmbunătățește postura corporală;
—dezvoltă flexibilitatea etc.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de înot, acesta ajutând la creșterea, dezvoltarea și menținerea condiției fizice.

Sunt persoane ce au învățat singure însă există și persoane ce au nevoie de asistență profesională pentru a căpăta suficient curaj și control pentru a reuși să înoate și să facă față momentelor în care picioarele nu mai ating nimic. Cursurile reprezintă o investiție bună deoarece nu se știe niciodată când veți fi puși în fața unei situații în care a ști să înotați vă v-a salva viața sau veți putea salva pe cineva. Puteți merge la cursuri de înot în București și alte orașe, optând pentru abonamente lunare la prețuri avantajoase.

A învăța acest sport în cadrul unor cursuri presupune parcurgerea a 3 etape:

1. Inițiere înot — fie că este vorba despre un copil sau un adult, aceștia vor învăța elemente de bază și se vor acomoda cu mediul acvatic. Deși ne place apa există și persoane cărora le este teamă, procesul de inițiere fiind mai îndelungat întrucât este nevoie de curaj, răbdare și efort. După inițiere care înseamnă în mare parte acomodarea cu mediul acvatic și învățarea elementelor de bază în acest mediu, urmează procesul de învățare a înotului, perfecționarea. Dacă după perioada de inițiere sunteți capabili să vă deplasați în apă, atunci ați urmat cu succes această etapă.
2. Perfecționarea este o etapă mai îndelungată care pregătește persoana să se deplaseze în apă după un anumit stil. Craul este cel mai rapid stil și este cel mai folosit. O metoda mai simplă este brasul, care este mai lentă decât craul. Perfecționarea constă în învățarea unui stil sau a mai multor stiluri de înot pe o perioadă nedeterminată, deoarece necesită mult timp, răbdare și depinde de fiecare în parte.
3. Performanța — este etapa unde cei care s-au perfecționat și au dorința de a participa la competiții practicând acest sport.

Indiferent de câte etape vă doriți să parcurgeți, acest sport vă oferă foarte multe beneficii pe care corpul dumneavoastră le va resimți încă de la prima ședință. Profitați de acest anotimp și mergeți la înot pentru a vă relaxa și scăpa de rutina de zi cu zi.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.