Beneficiile chefirului în combaterea colesterolului

Persoanele care consumă regulat chefir au un nivel scăzut al colesterolului. Conform unui studiu medical realizat în 2017, s-a observat o scădere „semnificativă” a nivelului colesterolului, în cazul unui grup-țintă de persoane care consumau câte patru porții de chefir pe zi, comparativ cu alt grup-țintă, de consumatori de lapte simplu, în aceeași cantitate.

Peste 30 la sută dintre români au un nivel ridicat al colesterolului, iar în cazul persoanelor vârstnice procentul este și mai mare. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că o treime dintre bolile cardiovasculare sunt cauzate de valorile crescute ale colesterolului.

În aceste condiții, medicii și nutriționiștii consideră că, în locul unui tratament care poate fi costisitor, cea mai bună metodă de evitare a creșterii valorii grăsimilor în sânge ține de prevenție. Aceasta poate fi realizată atât prin realizarea regulată de analize, dar și de un regim alimentar bazat pe o dietă sănătoasă, din care laptele de chefir nu trebuie să lipsească.

O cantitate de 100 de grame de chefir, cu 1,5% grăsimi, conține 46 kilocalorii şi 3,4 grame de proteine, 150 miligrame de potasiu, 120 miligrame de calciu, 100 miligrame de fosfor, magneziu, fier, zinc, iod, sau fluor.

Chefirul e bun și pentru diabetici și e bogat în proteine și vitamine
În plus, rezultatele unui alt studiu, realizat în 2015, au arătat că diabeticii care consumă zilnic chefir, au un conținut de zahăr în sânge mai scăzut, decât cei care beau doar lapte simplu.

Băutura este și o importantă sursă de proteine, calciu și potasiu.

Laptele acru de chefir (Kee-fer) este o băutură fermentată, lapte din zona Caucazului. Numele de „chefir” vine, de altfel, din turcescul „kefir” și se traduce prin „stare de bine” sau „voie bună”. Chefirul poate fi descris ca un fel de iaurt lichid, cu aromă distinctă și gust acrișor.

Spre deosebire de iaurt (care e lapte la care se adaugă diferite tipuri de bacterii lactice), chefirul se produce din lapte de vacă, oaie sau capră, combinat cu granule de chefir și lăsat, apoi, la fermentat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.