Bilanțul celor 11 zile de lupte sângeroase dintre Israel și Hamas. Reacții după încheierea armistițiului

După 11 zile de lupte sângeroase, Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară că au aprobat un acord de încetare a focului.

Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de “solidaritate” cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul, transmite Agerpres.

După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată, în timp ce armata israeliană nu a menţionat nicio nouă alertă privind vreun atac cu rachete dinspre enclava palestiniană.

″Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (…) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii’’, s-a arătat un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02:00 (joi, 23:00 GMT).

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a desemnat două delegaţii în Israel şi Teritoriile Palestiniene Ocupate să conlucreze pentru respectarea armistiţiului, relatează News.ro.

Bilanțul victimelor din cele două tabere

 

De la începutul ostilităţilor, pe 10 mai, în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au murit 232 de oameni, iar Israelul a înregistrat 12 decese.

Seria de violenţe care a debutat după o lună în care tensiunile au crescut este cea mai sângeroasă din ultimii ani între Israel şi teritoriul palestinian. Luptele au început după mai multe zile în care au avut loc ciocniri între israelieni şi palestinieni în Ierusalimul de Est.

Cel puţin 230 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, au fost ucişi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii de aici. Israelul a transmis că cel puţin 150 de militanţi se numără între cei ucişi în Gaza. Hamas nu oferă de regulă informaţii despre numărul de luptători ai săi pierduţi în conflicte.

În Israel, 12 oameni, inclusiv doi copii, au fost ucişi, potrivit autorităţilor. Israelul a spus că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanţii din Gaza.

Gruparea islamistă Hamas a revendicat “victoria” în această, conform unei declaraţii a unui înalt oficial al mişcării în faţa a mii de persoane adunate vineri pentru a-şi manifesta bucuria în oraşul Gaza după intrarea în vigoare a încetării focului.

“Aceasta este euforia victoriei”, a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi al biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, în timpul unui discurs adresat persoanelor reunite pentru a sărbători armistiţiul, promiţându-le totodată acestora reconstruirea caselor distruse de raidurile israeliene.

Reacția lui Biden după armistițiu

 

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că încetarea focului între Israel şi Hamas reprezintă “o adevărată oportunitate” pentru a avansa în direcţia păcii.

“Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie”, a declarat Joe Biden la Casa Albă.

“Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv”, a continuat el.

De asemenea, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru rolul său în reuşita iniţiativei egiptene de mediere a unui încetări a focului în recenta escaladarea a violenţelor dintre israelieni şi palestinieni, într-o postare publicată pe Twitter.

Preşedintele al-Sisi a declarat că atât el, cât şi preşedintele Biden, au identificat urgenţa gestionării cu diplomaţie a conflictului între toate părţile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.