CCIR a lansat a treia ediție a studiului privind percepțiile mediului de afaceri asupra economiei

Camera de Comerț și Industrie a României a lansat luni, 22 mai, în cadrul unei conferințe de presă, studiul privind Percepțiile mediului de afaceri asupra economiei. Studiul, aflat la a treia ediție, a fost comandat de CCIR și realizat de Kantar TNS pe un eșantion de 501 de firme de la nivelul întregii țări.

Conferința de presă a fost susținută de Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, și de Directorul Executiv Kantar TNS, dna. Iulia Cornigeanu.
Potrivit studiului, un lucru tot mai alarmant care se reflectă acum în cifre este disponibilitatea de personal calificat, ca fiind principala problemă a companiilor. 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016. Lipsa  de personal calificat (în creștere cu 9% față de 2016 și cu 18% față de 2015) este o problemă presantă a mediului de afaceri românesc.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat în cadrul conferinței de presă că ‘problema cu forța de muncă a luat locul fiscalității în topul studiului. Consider că ar fi trei soluții pe care noi le-am analizat: prima este resetarea sistemului educațional românesc, dar suntem conștienți că este o chestiune rezolvabilă pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, ar fi o relaxare a legislației care să permită importul de forță de muncă și, nu în ultimul rând, reanalizarea schemelor de ajutor social’. Totodată, președintele CCIR a subliniat necesitatea resetării agențiilor teritoriale de forță de muncă, niște instituții care se ocupă mai mult de perpetuarea cursurilor de pregătire profesională a personalului și mult mai puțin de angajarea propriu-zisă și trimiterea oamenilor în câmpul muncii.

Reducerea fiscalității (25%), simplificarea și clarificarea legislației (9%) și stabilitatea fiscală și legislativă (8%) sunt principalele măsuri care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România. De asemenea, studiul surprinde și o creștere a corupției din administrația publică: 15% dintre respondenți o percep ca fiind mai mare decât anul anterior, iar 42% dintre reprezentanții companiilor apreciază activitatea DNA (în scădere cu 18% față de 2016).
Președintele CCIR a punctat și faptul că 29% dintre respondenți consideră indicatorii din caietele de sarcini greu realizabili, iar 43% dintre ei consideră în continuare că aceste caiete de sarcini sunt făcute pentru a favoriza companiile câștigătoare de licitații: ‘caietul de sarcini este, până la urmă, constituția unei licitații, dar și aceste caiete se fac exact ca legislația din România: ambiguu’.

Rezultate studiului arată și faptul că jumătate dintre companii sunt foarte nemulțumite sau nemulțumite de modul în care statul promovează afacerile românești în străinătate, iar creșterea salariului minim pe economie este percepută de 45% dintre companii ca având efecte negative, cu peste jumătate (+23%) mai mult decât în anul anterior.


Descarcă rezultatele studiului aici.


Contact
Biroul Comunicare Publică
Tel. 0374474373; 0213190085; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.