Ce faci când te mușcă o căpușă. Medicul Virgil Musta explică modul în care poate fi extrasă

Tot mai mulţi oameni ajung la spital muşcaţi de căpuşe. Insectele parazite se hrănesc cu sânge şi pot transmite bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme.

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase II, Spitalul Victor Babeş Timişoara, spune că insecta se poate extrage din piele și acasă, dar este important ca și în aceste condiții să se meargă la spital.

„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toată suprafaţa corpului, chiar şi prin păr. Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată şi îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpuşa. Prin această manevră căpuşa slăbeşte prinderea de piele şi, astfel, reuşim să o scoatem uşor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, spune doctorul Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase II, Spitalul Victor Babeş Timişoara.

În cazul în care căpuşa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic.

Boala Lyme, ce poate fi dezvoltată în urma muşcăturii căpuşei infectate cu Borrelia, debutează într-un interval cuprins între 3-30 zile de la contact. Se formează o zonă roşie la locul înţepăturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmează dureri de cap, de muşchi şi de oase, dar şi o oboseală accentuată. În evoluţie, poate apărea o erupţie pe piele şi în alte zone ale corpului. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulara, cardiacă şi neurologică.

În formă avansată, în stadiul 3, evoluţia este cronică, apărând leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulaţiei, simptome neuro-psihice că parestezii, amorţeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul fetei, tulburări marcate de concentrare şi memorie, obosela cronica extremă, şi, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afectează calitatea vieţii. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.

„De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne aşezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă, şi, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situaţia în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpuşa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara şi să ne inspectăm pielea. Să utilizăm spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpuşe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpuşă şi nu ştim de cât timp este pe piele, dacă nu am reuşit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul muşcăturii de căpuşa”, spune dr. Virgil Musta.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o infecţie bacteriană cauzată de căpuşe. Urticaria, dureri musculare şi oboseala se numără între simptomele care apar de obicei la 3 săptămâni după ciupitură. Boala nu este transmisibilă.

Cei mai mulţi dintre oamenii care urmează un tratament de trei săptămâni cu antibiotic îşi revin complet, dar în cazul unora simptomele apar pe parcursul mai multor ani. Nu există un tratament prestabilit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.