Cea de-a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc astăzi

Dimineaţa se anunţă intensă pe plan diplomatic. O nouă rundă de negocieri, cea de-a doua, va avea loc astăzi între delegațiile Rusiei și Ucrainei.

 

Întâlnirea are loc în Belarus, iar șansele unui acord sunt și de această dată aproape nule

Pretențiile Kremlinului nu sunt rezonabile, a explicat un oficial turc, implicat în medierea conflictului, iar ministrul rus Apărării a anunțat noi condiții, într-un interviu pentru Al-Jazzera, citat de Reuters. Serghei Lavrov spune că ar trebui întocmită o listă cu armele pe care le poate deține Ucraina.

Delegația rusă a sosit încă de joi în Belarus pentru a doua rundă a discuţiilor cu partea ucraineană. Oficialii de la Kiev li se alătură în această dimineaţă.

Vladimir Medinsky, şeful delegaţiei ruse: Am convenit de comun acord asupra locului de întâlnire. Este mai convenabil aici atât pentru noi, cât și pentru partea ucraineană. Oraşul Brest are un aeroport bun și este mai aproape de granița poloneză pentru partea ucraineană, deoarece, din câte am înţeles, ei vin aici prin Polonia.

Cele două părți ar urma să negocieze încetarea focului și stabilirea unui coridor umanitar. Este a doua întâlnire, de la începutul conflictului. Prima a avut loc luni și s-a încheiat fără vreun rezultat concret. Oficiali turci implicaţi în mediere au explicat motivele.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc: Cele trei cerințe formulate de ruși până acum la negocieri sunt maximale și nerezonabile. Recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, adică recunoașterea anexării Crimeei, nu e acceptabilă în acest moment. La fel, este inacceptabilă și demilitarizarea unei țări suverane și independente. Cât despre neutralitatea Ucrainei, aici se poate discuta, dar celelalte două condiții sunt extreme.

Oficialii de la Kiev spun că nu vor accepta niciun ultimatum din partea Rusiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.