Cod galben de ploi. Localități și drumuri din mai multe județe, afectate de inundații

Localități din mai multe județe sunt afectate, marți, de condițiile meteorologice nefavorabile. În unele locuri, oamenii au rămas fără curent, iar în alte zone, locuințele lor au fost inundate.
Desfășurarea evenimentelor, live update:

10.30: Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate şi propagării, pe râul Someșul Mare – județul Bistrița-Năsăud – a fost emisă avertizare hidrologică COD PORTOCALIU, depășiri ale cotelor de inundație.

În acest sens, pentru protecția populației din localitatea Budacu de Jos a fost transmis mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. Echipe de pompieri și reprezentanți ai autorităților locale se află în teren pentru monitorizare. În funcție de evoluția situației, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.
09.50: Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 26 de județe afectate de ploile torențiale.

Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în 8 județe ( AG, BC, CL, MS, NT, PH, SV și VS), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 2 subsoluri și 137 de gospodării ale cetățenilor, fiind afectate 17 locuințe. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetățenilor.
De asemenea, din cauza manifestării fenomenelor meteorologice nefavorabile, 3 drumuri naționale ( DN 2F, DN 11A și DN 15D) 3 drumuri județene ( DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor, potrivit IGSU.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localități din județul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situației, echipe de intervenție ale furnizorului de curent se află în teren.

În cursul dimineții, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în județele Argeș, Neamț și Vaslui pentru degajarea apei și aluviunilor de pe carosabil ( DN 15D, DJ 159A și DC 26 ) și pentru evacuarea apei din 20 case și 24 curți.

O situație deosebită a fost înregistrată în județul Vaslui, unde, din cauza depășirii cotelor de inundații pe râurile Bârlad și Gârboveta, pentru protecția populației din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Având în vedere că atenționările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte, precum și scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie sunt în vigoare până în seara acestei zile, evoluția situației este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.

RECOMANDĂRI

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, IGSU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, cetățenii sunt sfătuiți să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
09.10: Circa 6.350 de abonaţi din Vrancea, fără curent electric în urma fenomenelor meteorologice

Circa 6.350 de abonaţi din mai multe localităţi din Vrancea au rămas fără curent electric, marţi dimineaţă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

„În urma fenomenelor meteorologice, la ora 05,00, 150 de abonaţi din Jariştea şi Vărsătura şi circa 6.200 de abonaţi din Nereju, Năruja, Spulber, Paltin, Herăstrău şi parţial Tătăranu erau fără curent electric. Echipajele de la Electrica sunt prezente la faţa locului pentru remedierea situaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, plutonier Cristina Pârvu.

Judeţul Vrancea se află sub cod galben valabil în intervalul 6 mai ora 16,00 – 7 mai ora 24,00, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe pâraie mici cu posibile efecte de inundaţii. De asemenea, sunt aşteptate creşteri de debite în bazinele hidrografice Putna şi Trotuş.
Neamţ: 30 de curţi din comuna Oniceni, inundate

30 de locuințe din comuna Oniceni, satul Solca, au fost afectate de inundații, ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în noaptea de luni spre marţi, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, sublocotenentul Adrian Rotaru, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, apa nu a intrat în case sau anexele gospodăreşti. La faţa locului s-au deplasat pompierii Detaşamentului Roman, cu o motopompă, pentru a scoate apa din curţi.

Judeţul Neamţ se află sub avertizări cod galben de vreme rea şi hidrologic până marţi, la ora 23.00. Pentru zona de vest au fost emise, luni seara, mai multe avertizări nowcasting cod portocaliu de precipitaţii abundente.
Vaslui: Locuinţe, curţi şi drumuri inundate din cauza precipitaţiilor abundente

Mai multe locuinţe din comunele Dumeşti şi Băceşti au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în noaptea de luni spre marţi, la faţa locului intervenind pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, pentru evacuarea apei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marius Stanciu, pe DN 15 D şi DJ 195A circulaţia este îngreunată.

„Garda II Negreşti a acţionat în localitatea Dumeşti cu două motopompe, după ce două case şi cinci curţi au fost inundate. De asemenea, râul Bârlad a deversat în localitatea Băceşti, ca urmare a acestui fapt fiind inundate 15 locuinţe şi 26 de curţi, iar pe DN 15D şi DJ 195A circulaţia este mult îngreunată. Cu privire la situaţia de la Băceşti s-a trimis mesaj RO – Alert, iar la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului”, a declarat Marius Stanciu.

Totodată, potrivit unei informări transmise de Instituţia Prefectului Vaslui, luni, începând cu ora 23,00, circulaţia rutieră a fost întreruptă pe DN 2F, km 38+865, pe raza localităţii Străminoasa din judeţul Bacău, la limita cu judeţul Vaslui. Situaţia a fost impusă de precipitaţiile abundente înregistrată în zonă, care au condus la umplerea secţiunii podului provizoriu din localitate, existând risc de deversare. Ca rută alternativă, conducătorii auto au la dispoziţie traseul Bacău – Adjud – Podu Turcului – Bârlad – Vaslui.
Patru localităţi nu au energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice

Patru localităţi din judeţul Bacău nu sunt alimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar o altă localitate este afectată parţial de avarie, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.

La ora 6,00, erau afectate total localităţile Helegiu, Deleni, Drăgugeşti şi Bălăneasa şi, parţial, localitatea Livezi.

„Sunt afectaţi 2.423 consumatori, iar DelGaz Grid acţionează cu 2 echipe pentru depistarea şi remedierea defecţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.
Bistriţa-Năsăud: Ninge în Pasul Tihuţa; circulaţia pe DN 17, în condiţii de carosabil umed

Răcirea bruscă a vremii a readus zăpada în Pasul Tihuţa, străbătut de DN 17, unde marţi dimineaţa a început să ningă slab.

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Bistriţa, Alexandru Slavita, a declarat, pentru Agerpres, că ninsoarea a început în jurul orei 3,30, iar în zonă s-a intervenit, până la această oră, cu trei utilaje de deszăpezire şi aproximativ 20 de tone de material antiderapant.

Stratul de zăpadă depus nu este unul consistent, iar circulaţia pe DN 17, considerat principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova, se desfăşoară în condiţii de carosabil umed.
Bacău: Două drumuri naţionale, închise din cauza precipitaţiilor abundente

Drumul naţional 2F Bacău – Vaslui a fost închis, începând de luni, de la ora 23,00, pe sectorul dintre Secuieni şi Străminoasa, din cauza precipitaţiilor abundente, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.

Potrivit sursei citate, cantităţile mari de precipitaţii au condus la umplerea secţiunii podului din localitate, existând risc de deversare. Circulaţia va fi închisă până la scăderea nivelului apei, iar ca rută alternativă conducătorii auto au la dispoziţie traseul Bacău – Adjud – Podu Turcului – Bârlad – Vaslui.

Din cauza cantităţilor mari de apă a fost închis şi DN 11A între localităţile Oneşti şi Rădeana.

DN11 a fost afectat de aluviuni în zona municipiului Oneşti, dar circulaţia nu a fost întreruptă.

În noaptea de luni spre marţi, pompierii ISU Bacău au avut intervenţii de scoatere a apei din două curţi din satul Baraţi şi municipiul Oneşti.
Codul galben de ploi, în vigoare până la ora 23.00

Meteorologii au emis, luni, un cod galben de cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte.

Astfel, până marți la ora 23.00, în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină.

În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1500m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada.

Pe parcursul zilei de marți, local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată țara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.