Condițiile diferite de călătorie cu avionul se vor regăsi în aplicația IATA. Cât sunt valabile testele

Dacă intenționați să călătoriți în viitorul apropiat, pregătiți-vă de plecare din timp. Aproape toate țările din Europa cer teste Covid, și trebuie completate diferite formulare.

Cei care nu respectă toate condițiile nu vor fi lăsați să urce în avion, așa cum au pățit mai mulți oameni pe Aeroportul Otopeni. Pentru a-i sprijini pe călători, acolo funcționează acum şi un centru de testare. De ajutor, ar trebui să fie, și aplicația oficială a Asociației IATA, care va fi disponibilă în câteva zile.

Sofia Tzobârnac din Braşov a aflat chiar înainte de îmbarcare că trebuia să aibă un formular online pentru călătoria în Marea Britanie. Nu-l completase şi pentru că nici nu mai avea timp s-o facă nu a fost lăsată să urce bord. Alţi 8 pasageri din aceeaşi cursă au păţit la fel.

Femeia va fi nevoită să-şi refacă testul PCR şi să cumpere alt bilet. Din păcate, condiţiile de călătorie se schimbă de multe ori de la o zi la alta. Iar fiecare ţară are regulile ei, inclusiv în Uniunea Europeană.

Ca să-i ajute pe pasageri, Asociația Internațională de Transport Aerian a dezvoltat o aplicaţie specială de călătorie cu informaţii verificate la nivel mondial. Este acum în teste.

Pe scurt, aplicaţia IATA va avea câteva module esenţiale pentru pasageri.

Primul modul ne informează ce trebuie să ştim despre destinaţie. Dacă trebuie să stăm în carantină, dacă este nevoie de un test covid sau dacă este acceptată adeverinţa de vaccin.

Al doilea modul ne va ajuta să găsim cel mai apropiat laborator autorizat de testare.

Modulul trei este pentru stocarea testelor, adeverinţei de vaccinare sau a testelor de anticorpi, în situaţia în care am făcut boala.

Am putea stoca pe aplicaţie şi Certificatul verde digital european, rezultatul unui test PCR, dovada că suntem vaccinaţi ori că am trecut prin boală.

Aplicaţia IATA va fi de un real folos până la 1 iunie când ar trebui să fie valabil Certificatul Verde European.

Anca Apahidean, reprezentant IATA Europa de Est: „Aplicaţia va fi gata la mijlocul lunii aprilie pentru IOS, iar pentru android la sfârşitul lunii aprilie.”

Deocamdată, românii se pot informa de pe site-ul MAE.RO.

De pildă, testele PCR sau antigen sunt necesare în majoritatea statelor europene. În Bulgaria, Turcia, Spania, Franţa, Belgia, Olanda, testul trebuie să fie făcut de cel mult 72 de ore. În Italia şi Austria este valabil şi testul antigen de 48 de ore. În Marea Britanie ori Dubai trebuie să refaceţi testul la destinaţie, în Olanda este nevoie de un test PCR de 24 de ore.

De marți, pot fi făcute teste chiar pe Aeroportul Otopeni.

Corina Unguritu, reprezentantul laboratorului: „Le facem rapid, în 6 ore.”

Un test PCR pe aeroport costă până la 390 de lei, iar unul Antigen 170 de lei, dacă sunt făcute noaptea. În timpul zilei sunt mai ieftine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.