Conducerea unui liceu din Bihor, demisă, după acuzaţii că elevilor li se aplicau electroşocuri

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a reclamat aplicarea de electroşocuri copiilor cu probleme psihice din internatul Liceului Tehnologic Special nr. 1 din Oradea şi lovirea acestora de către jandarmii de la pază. Conducerea liceului a fost demisă de ISJ Bihor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii ISJ Bihor au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că abuzurile asupra copiilor sunt anchetate de organe abilitate.

”În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari în mai multe rânduri, ultima având loc miercuri, Consiliul de Administraţie al ISJ Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ. Decizia s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ.

În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate în spaţiul public privind eventualele forme de abuz asupra elevilor din această unitate de învăţământ, precizăm că există anchete în desfăşurare coordonate de către organele abilitate”, au spus sursele citate.

Într-o postare pe Facebook, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, intitulată ”Jandarmeria aplică electroşocuri copiilor cu probleme psihice” se arată că la liceul tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale în Oradea copiii ce suferă de autism, de retard mintal sau alte afecţiuni psihice vin ”pentru că au nevoie de atenţie specială şi pentru a se putea integra mai uşor în societate”.

”Acum câteva săptămâni a avut un loc un incident oribil în care un elev de la Arte şi Meserii a obligat pe unul dintre copiii cu retard mintal să îi fac sex oral unui alt coleg cu probleme psihice. Totul în plină zi, în curtea liceului presărată cu camere video. Sesizarea a fost făcută abia după o săptămână, iar agresorul a fost arestat preventiv. Ce face conducerea şcolii? În loc să se preocupe de consilierea psihiatrică a victimelor ori să facă o anchetă pentru a vedea de ce elevii nu erau sub supravegherea profesorilor, primul lucru pe care îl face este să apeleze la Jandarmerie pentru a asiguta paza liceului. Aşa-zisa pază a forţelor de ordine este asigurată doar noaptea şi doar în internat”, a subliniat Alexandrescu.

Potrivit acestuia, lucrurile nu s-au schimbat deloc în bine, ci, din contră, a primit sesizări scrise din partea unor părinţi care precizau că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii ”îi abuzează în cel mai teribil mod cu putinţă”.

”Din relatările lor, jandarmii se comportă ca nişte brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri şi îi electrocutează cu electroşocuri. Copii cu grave probleme psihice care în locul tratamentului unor specialişti, primesc lovituri şi şocuri. Jumătate din elevii liceului special provin din centre de plasament. Ei nu au părinţi care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile. Ei nu au nicio voce cu care să strige după ajutor. Fără sesizările părinţilor, ar rămâne în acest iad fără ca nimeni să ştie de suferinţa lor”, a menţionat senatorul USR.

Acesta a anunţat că a făcut o plângere la Parchetul din Bihor şi a sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Naţionalâ pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Miercuri seara, Vlad Alexandrescu a postat un alt mesaj pe Facebook în care a scris că, în urma sesizărilor sale, Jandarmeria Bihor a dat un comunicat că nu jandarmii au fost cei care i-au bătut pe copiii liceului din Oradea cu bâte şi electroşocuri, iar Consiliul Judeţean Bihor a informat că nici firma privată de pază angajată de ei nu are nicio vină.

”Dar nu am văzut încă niciun comunicat al vreunei instituţii revoltate care să sară în apărarea unor copii autişti, cu retard mintal, sau cu alte afecţiuni psihice, pentru că au fost bătuţi şi electrocutaţi în internatul şcolii în care învaţă. Grija principală a autorităţilor e să scoată basma curată atât Jandarmeria, cât şi firma privată de pază. Părinţii îmi scriu despre abuzurile oribile şi au poze, screenshot-uri cu mesajele de frică ale copiilor şi un certificat medico-legal cu leziunile unui copil. Jumătate dintre copii internaţi nu au părinţi care să scrie cuiva din exterior sau să facă reclamaţii, pentru că sunt orfani institutionalizaţi. Copiii înşişi nu pot exprima ce au păţit, altfel decât prin strigăte, pentru că suferă de acele afecţiuni psihice”, a mai arătat senatorul USR.

Alexandrescu a precizat că violenţele asupra copiilor sunt anchetate, în prezent, de procurorii din Bihor.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.