Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pe conflictul Parlament-ÎCCJ pe tema completurilor specializate

CCR a decis amânarea pronunţării în cazul conflictului juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie pentru joi, ora 10.00.Magistraţii CCR au decis amânarea pentru joi, termenul scurt fiind dat tocmai din cauza unor probleme de sănătate ale judecătorului raportor Petre Lăzăroiu, care urmează să se opereze la coloană.

Magistraţii Curţii au stabilit ca dezbaterile să fie reluate joi la ora 10.00 pentru ca la şedinţă să poată participa şi Petre Lăzăroiu şi de abia apoi să fie supus intervenţiei chirurgicale.

Părţile implicate în conflict au susţinut, în şedinţa de miercuri a Curţii Constituţionale, punctele de vedere.

Florin Iordache a declarat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.

Preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curţii Constituţionale prevede că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu are competenţa să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuţie nu poate fi delegată de către preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ea a declarat că instanţa supremă nu a încălcat legea 78/2000, cum este susţinut în sesizarea conflictului Parlament-ÎCCJ la CCR, fiindcă în ceea ce priveşte completurile specializate, constituirea acestora este făcută conform altei legi, 92/1992.

Conflictul juridică a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. Acţiunea a fost făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor în perioada 16-24 martie, când acestuia i-au fost delegate atribuţiile de către preşedintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.