Despre gastroenterologie in general

Ce presupune acest domeniu numit gastroenterologie?

Acest domeniu numit gastroenterologie este de fapt o nisa a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea dar si cu preventia afectiunilor ce tin de sistemul digestiv dar si de ficat, pancreas sau vezica biliara.

Din nefericire, in Romania foarte, multe persoane ezita sa mearga la un control atat timp cat simptomele sunt suportabile. Chiar daca acestea persista mai mult de 7 zile sau simptomatologia se inmulteste, singurul moment in care romanul de rand merge sa isi rezolve problemele este atunci cand afectiunea a luat deja amploare, lucru ce are impact direct asupra duratei tratamentului.

gastroenterologie

Boli cu frecventa mare in gastroenterologie

Cateva dintre cele mai des intalnite boli in gastroenterologie sunt:

  • Constipatia – presupune golirea rara sau ingreunata a tractuli intestinal;
  • Gastrita – implica inflamatie la nivelul mucoasei stomacului si este cauzata de infectii simple, meicamente, boli autoimune, factori de stres etc;
  • Hepatita cronica tip B – netratata, in timp se poate dezvolta spre ciroza sau hepatocarcinom.

De altfel exista si boli mai rare dar extrem de grave ce se manifesta la diferite niveluri ale traseului digestiv, la ficat sau la pancreas precum:

  • Cancerul colorectal (considerata a doua cea mai mare boala canceroasa cauzatoare de moarte);
  • Maladia celiaca (este o boala autoimuna ce deregleaza interactiunea dintre sistemul imunitar si intestinul subtire);
  • Boala Crohn (afectiune inflamatorie dezvoltata in zona peretilor tractului digestiv).

Care sunt simptomele care ar trebuie sa te impinga spe o consultatie in gastroenterologie?

De cele mai multe ori in cazul varsaturilor sau arsurilor de stomac se apeleaza la sfatul farmacistului care in majoritatea cazurilor ne si recomanda un medicament benefic ce amelioreaza sau face sa dispara simptomele. Daca acestea reapar, atunci este necesara o consultatie specializata in gastroenterologie pentru determinarea cauzei.

De obicei, in aceasta specializare a medicinei, este necesara supervizarea simptomatologiei pe termen lung. Din aceasta cauza, individul in cazau nu ar trebui sa ezite sa ia contact cu un medic specialist.

Daca slabiti sau va ingrasati brusc, intr-o perioada scurta de timp, suferiti de lipsa de fier in organism, aveti dificultati atunci cand inghititi, atunci ar trebui sa nu mai stati pe ganduri si sa va programati la un control de gastroenterologie

Unde poti face un control de gastroenterologie?

Un astfel de control in domeniul numit gastroenterologie se poate face in orice clinica ce are afiliat macar un cabinet specializat. De altfel, precum am mentionat mai sus, niciunui pacient nu ar trebui sa ii fie frica de catre medic intrucat aceste poate sa faca decat bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.