Ediție de colecție România liberă

România liberă va scoate pe piață joi, 18 februarie, un supliment special dedicat primelor două mineriade din istoria post-comunistă a țării. ‘Deși primele două mineriade ale României post-comuniste au durat fiecare doar câte o zi, motiv pentru care opinia publică le-a dat uitării, acestea ocupă, de fapt, un rol special în istoria noastră recentă.Cele două sosiri în București ale minerilor au permis deturnarea României de pe abia începutul său drum său spre o societate normală. Atunci a fost primul moment de ruptură. Mineriadele din ianuarie-februarie 1990 au anticipat Duminica orbului’, ziua primelor alegeri libere câștigate de Ion Iliescu cu un devastator procent de 85,07%, au anticipat exodul a mii de români care au plecat în Occident dezamăgiți de noua evoluție a țării, au anticipat degringolada morală din care nu am reușit să ieșim nici până astăzi. Primele două mineriade post-comuniste, deși au durat fiecare numai o zi, au adus pagube economice și de imagine care nu au fost calculate niciodată’, acesta este argumentul pentru care România liberă a ales ziua de 18 februarie pentru o nouă ediție de colecție.
Suplimentul special ‘Mineriadele care au oprit România în loc’ conține un interviu cu generalul Dan Voinea, procurorul militar care s-a ocupat încă din anii 1990 de dosarele revoluției și ale mineriadelor. Magistratul oferă informații surprinzătoare și foarte detaliate despre modul cum s-au organizat minerii în ianuarie-februarie 1990, dar mai ales despre cine a fost în spatele manipulării lor.
De asemenea, ediția de colecție conține o relatare la persoana I a uneia dintre participantele la evenimente, jurnalista Ondine Gherguț, care povestește cum s-au văzut descinderile minerești dinspre cei care au fost vizați de violențe. În plus, suplimentul ‘Mineriadele care au oprit România în loc’ reeditează numărul din 20 februarie 1990 al României libere, patru pagini de istorie la cald, care vor stârni curiozitatea celor care vor să descopere sau să redescopere evenimentele relatate de la fața locului.
Ediția de colecție ‘Mineriadele care au ținut România pe loc’ va apărea la chioșcuri joi, 18 februarie, împreună cu România liberă.

Redactor Șef
Răzvan Chiruță
razvan.chiruta@romanialibera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.