Este oficial. Navele de croazieră nu vor mai avea acces în centrul istoric al Veneției

Este definitiv şi irevocabil. De luna viitoare, navele de croazieră nu mai au acces în centrul istoric al Veneţiei.

“S-a făcut un pas important pentru protejarea oraşului-lagună”, spun reprezentanţii UNESCO. Veneția a fost inclusă în 1979 în patrimoniul umanității.

După ani de neînțelegeri, proteste, accidente, s-a luat totuși decizia finală: de la 1 august, navele de mari dimensiuni nu vor mai trece prin fața fascinantei pieţe San Marco, care atrage anual milioane de turişti. Cu alte cuvinte, vasele de croazieră nu mai pot naviga pe Canalul Giudecca.

Guvernul de la Roma a dat undă verde acestei hotărâri, considerând ambarcaţiunile de mari dimensiuni nocive pentru integritatea orașului lagună.

Tommaso Cacciari, leader of No Big Ships: “Această decizie este una pozitivă, deoarece nu lasă loc pentru excepţii sau alte discuţii aprinse”.

Lucrurile sunt clare: nu mai au acces în Veneția navele cu cel puțin una dintre următoarele caracteristici – au peste 25.000 de tone, peste 180 de metri lungime, 35 de metri înălţime sau emisiile lor de sulf depășesc 0,1%.

Până când va fi stabilit un loc permanent unde să staționeze, vasele de croazieră vor acosta în portul industrial Marghera, într-o suburbie a Veneției. Pentru debarcările temporare s-au făcut investiții de 157 milioane de euro, iar companiile afectate de această decizie au primit compensații.

Francesco Galietti, Italian național director of Cruise Lines Internațional Association: “Ne aşteptăm că noile alternative de debarcare a pacheboturilor să fie gata până în 2022, la timp pentru startul sezonului vaselor de croazieră. Pledăm de aproape 10 ani pentru a obține o cale alternativă”.

Reprezentanţii UNESCO iau în calcul înscrierea oraşului-lagună pe lista siturilor aflate în pericol. Va fi luată o decizie la reuniunea din China, care începe mâine şi se încheie, la sfârşitul lunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.