Organizatia ECOTIC face publice rezultatele unui nou studiu – ‘Evaluarea atitudinii populației din România cu privire la deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și DBA’. Studiul a fost finalizat în luna mai 2016 și face parte din proiectul Caravana ECOTIC, proiect finanțat prin programul LIFE + al Uniunii Europene.

Au fost efectuate două rapoarte de cercetare — unul în 2014, la începutul proiectului, și unul in 2016, la final de proiect, cu scopul de a detecta modificările de comportament, atitudine și informare ale publicului larg din România asupra colectării selective și reciclării DEEE și DBA.
Cifrele arată că o parte semnificativă a românilor (41,3%) au, în continuare, o părere nefavorabilă în ceea ce privește mecanismele actuale de colectare și reciclare a deșeurilor. Majoritatea consideră că soluțiile puse la dispoziția populației nu sunt suficiente și spun că se simte nevoia mai multor puncte de colectare separata în localități, precum și de existența unor servicii locale de ridicare a deșeurilor din gospodării.
De aici rezultă cele mai importante bariere în colectarea și predarea spre reciclare a DEEE: 33,9% dintre respondenți considera lipsa facilitaților pentru colectarea separată (puncte de colectare) drept cea mai importantă barieră; urmează lipsa informațiilor, 24,2% necunoscând locația punctelor unde pot preda corespunzător deșeurile.
Totodată, 26% din respondenți au răspuns spontan că DEEE sunt deșeuri reciclabile, un procent în creștere față de rezultatele studiului din 2014. Un rezultat îmbucurător este legat de înjumătățirea procentului de persoane care au afirmat faptul că au predat DEEE către colectorii stradali de fier vechi.
Oamenii se declara mai dispuși să colecteze și să predea spre reciclare DEEE, fiind mai conștienți de sistemele de buy-back din magazine, de faptul că predarea se poate face și în magazin și prin firme specializate. Totuși, un sfert dintre respondenți înca nu știu unde se pot preda astfel de deșeuri.
A crescut, de asemenea, gradul de conștientizare asupra componentelor din DEEE, atât cele reciclabile, cât și cele periculoase pentru sănătatea omului și mediului înconjurător.
In concluzie, studiul a arătat o modificare pozitiva a comportamentului, atitudinii și informării oamenilor în privința colectării și predării DEEE spre reciclare. Se resimte insa nevoia unor actiuni mai ample si mai ferme, mai ales din partea autorităților publice — locale dar si centrale — pentru a dezvolta mult mai rapid infrastructura de colectare de la populație a deșeurilor de echipamente electrice si electronice.
Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1000 de persoane din mediul urban, cu marja de eroare maxima admisă de 3,1%.
………………………………..
Despre ECOTIC:
ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 540 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 90.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 10 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC.