
Creditele Prima Casa sunt la mare cautare de consumatorii ce doresc sa-si achizitioneze o locuinta. Compara toate creditele Prima Casa oferite de banci pe FinZoom.ro.Principalul avantaj al acestor credite este avansul de doar 5% (10% in cazul ING Bank), versus creditele ipotecare standard la care bancile solicita avans de 15%-40%. Costurile nu difera insa foarte mult. Costul total al creditului, sau DAE (dobanda anuala efectiva) este de 3% la Prima Casa, iar la creditele ipotecare standard DAE incepe cu 3.57%.Fondurile pentru Prima Casa au fost alocate celor 16 banci inscrise in program abia in luna martie — 175 milioane lei ramase disponibile de anul trecut si 2 miliarde de lei de anul acesta. Pentru 2017 Ministerul Finantelor a promis 2,5 miliarde de lei noi pentru garantiile statului in programul Prima Casa. Inseamna ca diferenta de 500 milioane de lei va fi realocata ulterior, in functie de cereri, la propunerea Fondului de Garantare.
Bancile mai active pe Programul Prima Casa au sistat deja primirea de dosare, deoarece au primit foarte multe cereri in primele luni ale anului si fondurile alocate sunt pe sfarsite. Chiar Fondul de Garantare (FNCGIMM) anunta recent ca se primesc in medie 600 de dosare pe zi, iar recent au spus ca media este in usoara crestere datorita atat cererilor noi, cat si dosarelor care vin cu completari de la banci. Tot FNCGIMM anunta ca in data de 6 iunie s-au inregistrat 1.000 de cereri de garantare, in conditiile in care angajatii au lucrat si in minivacanta de 1 iunie.Despre creditele oferite prin Programul Prima Casa a vorbit, in cadrul emisiunii ‘Aici, Acum’ de pe TVR 1, Irina Chitu, Director FinZoom.ro.
Citeste si: Cererea de credite creste, insa cu pasi marunti. De ce?Creditele din piata au costuri la minime istorice’Prima Casa este un credit care acum are costuri la minime istorice, toate creditele din piata au costuri la minime istorice, insa Programul Prima Casa ofera aceste credite ipotecare cu costurile cele mai mici, dobanda anuala efectiva (DAE) este la 3%, foarte mic’ a precizat Irina Chitu in cadrul emisiunii. Nu va supraindatorati! Analistul FinZoom.ro trage un semnal de alarma pentru consumatorii care au sau doresc sa contracteze un credit. Indicele ROBOR, care intra in componenta tuturor dobanzilor variabile la creditele in lei este la minime istorice si pe viitor cu siguranta va creste (poate nu anul acesta, fiindca este inca multa lichiditate in piata si bancile se imprumuta la dobanzi foarte mici, dar in 30 ani — cat este creditul, va creste.
Obligatia bancilor. Simulare de calcul pentru cea mai mare valoare ROBOR din ultimii 10 aniAtentie! Este important de stiut ca bancile sunt obligate sa faca clientului si o simulare de calcul luand in considerarea valoarea cea mai mare a ROBOR-ului din ultimii 10 ani, pentru a vedea daca acesta isi poate permite sa achite creditul si in conditiile unei majorari substantiale de rata.’Daca e sa ne uitam in urma, am avut in 2015 un ROBOR de 1,50%, dublu fata de ce avem acum, in 2014 a fost intre 1,70% si 3,70%, in 2012 a fost si 6,25%, deci asta ar insemna, de exemplu la un credit Prima Casa de 50.000 euro (echivalent ion lei), luat pe 30 de ani, care acum are o rata de 920 de lei, la 6,25% ROBOR-ul ar insemna o crestere a ratei cu 725 de lei’.Acum 9 ani, in 2008, indicele Robor a variat intre 8% si ~50%:Sursa: FinZoom.ro ( http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/robor-3m-3luna/?index=robor3m-RON)Cresterea ratei la un credit Prima Casa va avea un impact negativ mai ales asupra consumatorilor cu venituri sub medie.Ce recomanda analistul FinZoom.ro?
Sa ne indatoram cat mai putin — o treime din venituri sa reprezinte gradul de indatorare.
Sa rambursam anticipat creditul, cat mai des si mai ales la inceputul creditului cand soldul este cel mai mare si dobanda se aplica la un sold foarte mare si sa cerem bancii rambursarea cu reducerea perioadei de creditare (nu a ratei lunare). ‘Sa fim cat mai putin timp indatorati, astfel dam si mai putine dobanzi si comisioane’.
Ce alternative avem la Prima Casa?
Consumatorii pot alege sa contracteze un credit ipotecar, cu avans pornind de la 15%. Dar ce facem daca nu dispunem de banii necesari pentru achitarea avansului? Avem la dispozitie creditul de consum (de nevoi personale).
Este important de mentionat faptul ca in cazul in care apelati si pentru un credit de nevoi personale, o familie formata din doi adulti si un copil, trebuie sa aiba un venit de aproximativ 4.500 lei, comparativ cu 3.000 lei daca se opteaza doar pentru creditul ipotecar.Simulare de calcul pe tip de avans in articolul: Ce alternative sunt la Prima Casa? Atentie: nu va indatorati la maxim