Flori de Ie continuă călătoria dedicată prezentării portului traditional românesc peste hotare

La invitatia doamnei Monica Irimia, reprezentant al Asociatiei Tracia Land Italia, Cristina Chiriac, fondator Flori de Ie, în parteneriat cu Brândusa Bordeianu Make up Artist, împreună cu Universitatea Aldo Moro si Facultatea de Business si Turism vor reprezenta România la Bari, Italia, în data de 9 martie 2017, în cadrul evenimentului Primăvară, bine ai venit cu Mărtisor!

“Mărtisorul — spune Monica Irimia, organizator al initiativei si coordonator pe Sud pentru asociatia Tracia Land — este o brătară împletită cu două fire, unul alb si unul rosu, simbolizând atât viata si puritatea sufletului cât și sacrificiul si sângele. Potrivit legendei — a spus Monica Irimia — Mărtisorul era un dar al fetelor sau femeilor către băieti sau bărbati, cu ocazia venirii primăverii, pentru a sărbători renasterea naturii si ca un simbol de bun augur de sănătate si frumusete “.

Evenimentul se va desfăsura în salonul Universitătii Aldo Moro din Bari si este parte a unui proiect dezvoltat în parteneriat cu Primăria locală. Flori de Ie organizează o paradă a costumelor traditionale românesti, din colectia proprie, care vor fi îmbrăcate de către reprezentanti ai comunitătii de români din Italia. De asemenea, va avea loc si o dezbatere care are ca temă sporirea cunostintelor despre istoria si cultura României. Prezentarea va fi împărtită în două momente de paradă ale costumelor populare românesti, legate între ele printr-un material special, documentar, realizat de Agerpres. Imaginile alb-negru și color, din ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES, pe care vă invităm să le descoperiti, sunt adevărate opere de artă, care vă vor conduce spre o călătorie în timp, prin istoria României.

Cristina Chiriac a călătorit cu povestile florilor de ie, promovând arta manuală românească, de la New York la Londra, Viena, Abu Dhabi, Moscova, Dubai, Shanghai. ‘Pe viitor, se anuntă alte multe călătorii și surprize. Am reușit, prin ia românească, să oferim o nouă perspectivă celor de peste hotare asupra valorilor noastre. Flori de ie încearcă să conserve si să transmită mai departe ceea ce specialisti în traditia noastră populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia romanescă reprezintă în acest moment cel mai bun ambasador al valorilor românesti, crează punti si uneste inimi, aduce sperantă în suflete.’
Flori de Ie este primul concept care are la bază vesmintele traditionale românesti, acceptat si apreciat alături de alte branduri internationale în proiecte cu expunere natională si internatională, precum expozitiile si târgurile internationale de modă, cultură si design, recuperator de valori traditionale si continuator destoinic al culturii românesti. Anul acesta Flori de ie a lansat prima ie cusută manual cu fir metalic, o premieră natională.
În cadrul evenimentului ce va avea loc la Bari, dorim să întâmpinăm primăvara anului 2017 cu povesti autentice românesti. Astfel, vor avea ocazia de a prezenta iile românesti persoane din culturi diferite, precum: Spania, Italia, India, Brazilia, si nu numai. Dorim să arătăm lumii arta traditională si valoroasă a poporului român, ce a reusit să culeagă aprecieri si laude din toate colturile lumii.

Misiunea Flori de Ie este aceea de a deveni un instrument valoros în reprezentarea portului popular românesc la nivel global, prin încurajarea și intermedierea parteneriatelor cu alte țări. Flori de Ie a participat la numeroase evenimente nationale si internationale, în cadrul cărora a adus în prim-plan cultura si portul popular românesc.
_____________________
Organizatori: Asociatia Tracia Land, Comune di BARI Municipio 1, Flori de Ie, Brândusa Bordeianu Make-up Artist, Universitatea Aldo Moro si Facultatea de Business si Turism
Parteneri media principali: AGERPRES si RTV
Parteneri media: Leaders Reunited, Bursa.ro, Eva.ro

Fotografiile de la eveniment vor purta semnătura lui Roberto Sibilano

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.