Grupul Medical Romgermed a ajuns si in satul Hagieni din Ialomita

Satul Hagieni din Ialomita, este un sat care candva spunea o poveste plina de emotie si de mandrie. Aici erau oameni in putere care munceau si aveau belsug in case. In ziua de astazi, Hagieni spune o alta poveste, din pacate una trista. Un loc din Baragan unde multe case zac in paragina, desi candva era upline de viata si de viitor.

Media de varsta a oamenilor ramasi in Hagieni este de 60 de ani. Absolut toti sunt batrani si traiesc din amintiri si nici macar nu prea mai cred in speranta zilelor ce vor urma. Odata cu varsta ii incearca si foarte multe boli. Majoritatea nu isi permite sa dea aproape toata pensia pe medicamente si nici la medic nu prea merg pentru ca este foarte departe.

“E greu sa treci podul si sa parcurgi cativa kilometri pana la un doctor. Daca mancarea o scriem pe lista, pentru ca o masina sa ne-o aduca odata pe saptamana, cu medicamentele alta e povestea…”, spune cel mai batran om al satului, in varsta de 90 de ani.

In acest loc uitat de timp a ajuns Grupul Medical Romgermed si cu ajutorul primarului comunei, medicii de la Romgermed au aflat numarul de locuitori si problemele medicale cu care acestia se confruntau.

“Am intocmit necesarul de medicamente, pe care l-am lasat fiecarui locuitor in parte. Odata ajunsi la fata locului, am gasit afectiuni pentru care fie am aplicat tratamente, fie am facut recomandari.”, decalara doctor Ramona Andronache.

Echipajele medicale au intrat in fiecare casa si au oferit consulturi de specialitate, au administrat tratamente acolo unde s-a impus acest lucru si au lasat medicatie, nu inainte de a explica exact cum se administreaza fiecare.

“Problema cea mai des intalnita din punct de vedere medical este hipertensiunea. Am avut cazuri la Hagieni de persoane cu valori de 200 cu 100, ceea ce se poate traduce prin risc crescut de atac cerebral sau infarct miocardic. Dar, pe lista de diagnosticari am avut si insuficiente cardiace, diabet, bronsita pulmonara cronica.”, explica dr. Andronache.

Nu mai cred in ziua de maine

Batranii au primit si ajutoare sub forma de alimente. Fiecare astepta caravana Romgermed in pragul casei, uitandu-se umil si oarecum jenati catre medici. Multi aveau medicamente expirate. Altii nici nu mai credeau in necesitatea lor. “Sunt batarn, taica. Eu de acum ma gandesc la locul de veci!”, a spus printre lacrimi unul din sateni. Din povestile consilierului local, locuitorii din Hagieni isi iubesc vatra. Unii dintre ei au copiii plecati la oras, dar stiu ca viata e grea si fiecare si-a facut rostul sau. “Cand pot, ei vin si ne ajuta. Cu mult, cu putin…asta e! Noroc cu dom’ primar care nu uita de noi si cu oameni ca dumneavoastra care va aduceti aminte ca si batranii fac parte din viata asta…”, spunea oftand barbatul.

Povestea celor din Hagieni au spus-o multi. Insa, mana de ajutor catre cei 30 de oameni nu se vede prea des. “Noroc cu domn’ primar si acu’ cu dumneavoastra! Ca in rest…suntem uitati ca maracinii din Baragan…”, spunea printre lacrimi o batrana de 90 de ani.

Grupul Medical Romgermed a initiat aceasta campanie pentru ca sustine dreptul tuturor la sanatate. Actiunea Romgermed de la Hagieni este prima din Campania “Conectati la viata”. Urmeaza alte sate al caror strigat de ajutor a fost auzit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.