INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,4%

În schimb, în noiembrie faţă de octombrie, inflaţia a fost de -0,13%, ca urmare a scăderii cu 0,27% a preţurilor la mărfurile alimentare, cu 0,13% a celor nealimentare şi a creşterii cu 0,11% a serviciilor.

În plus, faţă de luna anterioară, în noiembrie, IPC (indicele preţurilor de consum) fără preţurile la băuturi alcoolice şi tutun a scăzut cu 0,14%, IPC fără combustibili cu 0,02% şi IPC fără produsele al căror preţuri sunt reglementate cu 0,08%.

În schimb, raportat la aceeaşi perioade, IPC fără preţurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete şi citricele şi alte fructe meridionale), ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate (produse ale căror preţuri sunt reglementate), băuturi şi tutun a crescut cu 0,21%, iar IPC fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a majorat cu 0,24%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost, la 11 luni ale acestui an, de 0,3%, la fel ca în primele zece luni, în condiţiile în care cea pentru mărfurile nealimentare a fost de 0,4%, cea pentru mărfurile alimentare de 0,2% şi pentru servicii de 0,2%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,3%, deoarece a fost de 0,3% atât pentru mărfurile alimentare, cât şi pentru cele nealimentare, iar pentru servicii a fost de 0%.

Ca urmare a acestor evoluţii, inflaţia a intrat în ţinta Băncii Naţionale a României (BNR), de plus/minus 2,5%, pentru finele fiecărui an. De altfel, luni, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a susţinut că inflaţia va reintra în ţinta Băncii, încă din noiembrie. Pentru decembrie 2018, BNR a prognozat, în Raportul asupra inflaţiei din octombrie, o rată anuală a inflaţiei de 3,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.