Întâlnire decisivă între Iohannis și partidele politice, pentru numirea noului premier

Preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pentru a desemna un candidat la funcţia de premier.

Consultările încep la ora 16.00, primii aşteptaţi fiind reprezentanţii PNL, urmaţi de PSD şi USR, apoi de restul formaţiunilor, potrivit News.ro.

Şeful statului afirma, marţi seară, că după consultări ar putea avea loc “o desemnare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările încep la ora 16:00, primii fiind invitaţi reprezentanţii PNL. De la ora 16.30 sunt aşteptaţi cei ai PSD, iar de la 17:00 – delegaţia USR.

Ulterior, vor merge la consultări reprezentanţii UDMR (17:30), PMP (18:00), ALDE (18:30), grupul parlamentar Pro Europa (19:00) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (19:30).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.

Şeful statului a spus că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier. Întrebat dacă are ceva să reproşeze acestuia, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”.
Poziția partidelor în vederea numirii noului premier

Biroul Executiv al PNL se va reuni, miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta mandatul cu care partidul va merge la consultările de la Cotroceni. Preşedintele organizaţiei PNL Sector 2, Monica Anisie, a spus că, în opinia sa, “premierul actual al României, Ludovic Orban, este cea mai bună soluţie pentru România” şi speră ca şi colegii săi să considere acelaşi lucru.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că o delegaţie din partea PSD va merge la consultări cu preşedintele, adăugând că a trecut “peste orgoliile de partid” şi peste vocile din PSD care cereau ca social-democraţii să revină la putere şi a propus pe cineva din afara partidului, însă preşedintele “a preferat să prelungească criza”.

Ciolacu susţine că PSD ar vota un guvern “de specialişti” sau unul de uniune naţională. “Dacă se vine cu un guvern de specialişti sau se doreşte un guvern de uniune naţională, nu avem nicio problemă”, a declarat Ciolacu.

La rândul lor, reprezentanţii USR au anunţat că la Cotroceni va merge o delegaţie formată din Cătălin Drulă, Stelian Ion, Cristina Prună, Ionuţ Moşteanu şi Dan Barna.

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că USR îl va propune, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, tot pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Barna a spus că USR este dispusă să intre la guvernare pentru a asigura legislaţia care prevede alegea primarilor în două tururi de scrutin.
Lovitură pentru PNL

CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.