Joe Biden l-a sunat pe Benjamin Netanyahu: Aștept azi o reducere semnificativă a operațiunilor, care să ducă la un armistițiu

Președintele Joe Biden l-a sunat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, căruia i-a spus că așteaptă chiar în cursul acestei zile să aibă loc o reducere semnificativă a operațiunilor militare, pentru a deschide astfel calea către un armistițiu.

„Președintele Biden a vorbit astăzi cu premierul Netanyahu. Cei doi lideri au avut o discuție amănunțită despre evoluția evenimentelor din Gaza, despre progresele făcute de Israel în anihilarea capacităților de atac ale Hamas și ale altor elemente teroriste și despre eforturile în desfășurare pe plan diplomatic depuse de guverne regionale și de Statele Unite. Președintele i-a transmis prim-ministrului că așteaptă o dezescaladare semnificativă azi, în vederea unui acord de încetare a focului”, informează un comunicat al Casei Albe.

Ostilitățile dintre Israel și Hamas au intrat, miercuri, în a zecea zi, iar situația umanitară în Fâșia Gaza se degradează îngrijorător.

Apelul președintelui american intervine în condițiile în care încă de marți au apărut informații că Israelul și gruparea Hamas ar putea încheia joi un acord de încetare a focului. Presa israeliană cita surse din cadrul Guvernului, deși în mai puțin de o oră au venit dezmințiri de ambele părți.

Însă Benjamin Netanyahu i-a fi transmis deja președintelui american Joe Biden că este pregătit pentru un astfel de scenariu, au scris jurnaliștii israelieni, în condițiile în care Casa Albă făcea de câteva zile presiuni discrete în acest sens.

Înțelegerea ar urma să fie încheiată cu medierea Egiptului.

„Tirurile trebuie să înceteze”, a declarat într-un comunicat și președintele francez Emmanuel Macron, după ce a vorbit cu liderii din Egipt și Iordania, care ar fi de aceeași părere. „A venit timpul pentru un armistițiu”, a afirmat Emmanuel Macron.

Analiștii au subliniat că sfârșitul ostilităților dintre cele două părți au urmat un model, de când Hamas a preluat controlul în Gaza, în 2007: ambele tabere au nevoie să poată spune popoarelor lor că au câștigat.

Editor : Luana Pavaluca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.