La ce trebuie sa fii atent daca pleci cu masina in concediu?

Fiind perioada concediilor, astazi discutam despre pregatirile pe care trebuie sa le facem atunci cand ne planificam un concediu in care merge cu masina.

Inainte de a pleca in concediu, trebuie bineinteles sa avem certitudinea ca masina este in perfecta stare de functionare pentru a nu apela la tractari auto.

Verificati nivelul lichidelor masinii: uleiul de motor se verifica prin introducerea jojei in vas. Nivelul trebuie sa fie undeva intre minim si maxim. Daca e scazut trebuie neaparat sa completati pentru a nu ajunge la serviciile unei firme de tractari auto. Lipsa uleiului sau nivelul scazut poate sa produca pagube insemnate, ba chiar sa distruga motorul masinii.

tractari auto 1

Verificati de asemenea si presiunea din anvelope si asigurati-va ca aveti in portbagaj trusa de prim ajutor, stingatorul de incendiu trusa de scule si roata de rezerva. Verificati si sistemul de iluminat, dar si stergatoarele.

Cu privire la excursia propriu zisa, este bine sa iti planifici un intinerariu si sa verifici starea vremii dar si a drumurilor. Stim bine ca in Romania, lucrarile la drumuri se pot intalni la orice pas, deci pentru a iti proteja masina, dar si nervii este bine sa verifici inainte de a pleca la drum starea tronsoanelor pe care te vei deplasa.

Asigura-te ca ai la tine un GPS sau te poti folosi de aplicatiile de pe telefon, cu precizarea ca trebuie sa ai un incarcator. Aplicatiile pot consuma destul de multa baterie, deci vei risca sa ramai fara baterie exact atunci cand vei avea nevoie. Preventiv, poti sa iei si o harta pe care sa te poti baza in cazul in care telefonul sau Gps-ul nu isi mai face treaba din varii motive.

Inainte sa pornesti la drum, trebuie sa te asiguri ca ai toate documentele masinii: permisul de conducere, asigurarea RCA si cartea verde in cazul in care circuli in strainatate, talonul si cartea masinii, rovinieta. Preventiv poti sa faci si cateva copii xerox ale actelor. Este indicat sa salvati in telefon un numar al unui serviciu de tractari auto Bucuresti, pentru ca nu se stie cand este nevoie de asa ceva si pentru a impiedica dificultati recomandam sa aveti la indemana un numar de contact.

Cand plecati in concediu este bine sa luati si cheia de rezerva a masinii. Nu putine au fost cazurile in care persoanele au ratacit cheia  masinii si nu au mai avut cum sa plece. Daca luati si cheia de rezerva, nu o tineti in acelasi loc cu cheia principala, pentru a nu exista riscul sa le pierdeti pe amandoua. In cazul in care se intampla sa pierdeti cheia, cea de rezerva va poate fi de ajutor si va poate salva concediul.

Pe drum, incercati sa conduceti moderat, pentru ca excesul de viteza nu numai ca este periculos, dar duce si la un consum exagerat de combustibil. Planificati drumurile dimineata sau seara pentru a evita orele de varf si perioadele caniculare, si folositi cu moderatie aerul conditionat. Temperatura din masina nu trebuie sa fie foarte rece, pentru a evita socurile termice atunci cand afara este extrem de cald.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.