La Iași se deschide primul Centru Municipal din România pentru colectarea separată a deșeurilor provenite din gospodării

Joi, 10 martie 2016 se va deschide la Iași primul Centru Municipal din Romania pentru colectarea deșeurilor provenite din gospodării, model similar cu cele din vestul Europei – Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI). O premieră în țara noastră, CMCI este un proiect dezvoltat si implementat de catre Organizația ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Salubris SA Iași.

Proiectul face parte din programul STEPS FOR WEEE (Pasi pentru DEEE) co-finanțat de Norway Grants. La baza strategiei de implementare al CMCI a stat și schimbul de experiență al reprezentanților din partea Primăriei Municipiului Iași și Salubris SA, în cadrul unei vizite de lucru în Norvegia, la centre de colectare similare.

În acest context, pe 10 martie 2016, Municipiul Iași devine primul oraș din România care deschide un centru universal de colectare a deșeurilor provenite din gospodării particulare — Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI), dotat și utilat la standardele europene.
Centrul a fost plasat într-o zonă ușor accesibilă populației, pe Stradela Grădinari nr. 26. În acest moment, România are nevoie de astfel de centre de colectare, unde populația să poată ajunge ușor, fie pietonal, fie cu autoturismul, și să poată preda toate tipurile de deșeuri care există într-o gospodărie și care pot fi reciclate sau refolosite: plastic, carton, hârtie, sticlă, texile, deșeuri din construcții, electrice și electronice si altele. Lista completa se regăsește pe www.cmciasi.ro.

CMCI aduce în atenția cetățenilor un concept nou și anume un Punct de Informare, menit să răspundă tuturor celor interesați la intrebări legate de: importanța colectării separate a deșeurilor, reciclare, valorificare, impactul acestora asupra mediului, soluții de debarasare. Punctul de informare se adresează tuturor categoriilor de cetațeni, copii si adulți, personalul centrului fiind pregătit pentru a furniza informații despre colectarea și reciclarea deșeurilor.
Parte a campaniei de informare ‘Iașul meu curat’, lansarea oficiala a CMCI va avea loc în data de 10 martie 2016, începând cu orele 11.00, în spațiul amenajat din Stradela Grădinari nr.26. Lansarea a fost precedată de o campanie interactivă desfașurată în școlile din Municipiul Iasi, prin care elevii ieșeni au primit informații despre deschiderea CMCI, despre unde, cum și ce anume pot aduce la centru. De asemenea, elevii au fost încurajați să împărtășească informațiile cu cei apropiați și au primit date concrete despre importanța colectării deșeurilor în țara noastră și felul in care putem cu toții contribui la curățenia comunității în care trăim.
Lansarea de la centru va fi urmată de o dezbatere pe tema colectării selective ce va avea loc la Camera de Comerț și Industrie Iași.
Ieșenii sunt invitați să predea în perioada 10 — 31 martie, cel puțin un deșeu din gospodărie în vederea participării la tombola ce are drept premii 10 echipamente electrice si electronice.

Centrul beneficiază de o amplă campanie de informare prin intermediul radio, TV, presă scrisă și online precum și prin poziționarea de materiale outdoor, distribuirea a peste 120.000 de flyere informative și promovarea in mijloacele de transport in comun si centre comerciale.
Campania de informare este susținută de Asociația Teris, Palas Mall Iasi si Iulius Mall Iasi.
Pentru mai multe informații vizitați www.cmciasi.ro.

Proiect susținut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 500 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 75.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 10 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.