Lituania desfășoară armata la frontieră pentru a opri asaltul migranților din Belarus. Lukașenko, batjocoritor cu UE

Lituania va desfăşura armata la frontiera cu Belarus, într-o încercare de a opri asaltul migranţilor ilegali pe teritoriul Uniunii Europene.

De la începutul anului, peste 4.200 de migranţi au intrat ilegal în Lituania, comparativ cu numai 74 – în 2020.

De când guvernul de la Vilnius a consolidat măsurile de securitate, o parte dintre migranți s-au reorientat către Polonia şi Letonia.

Preşedintele Belarusului este acuzat de europeni că a atras deliberat migranţi cărora apoi le-a dat brânci în statele vecine, ca formă de presiune asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să ridice sancţiunile instituite împotriva regimului.

Suntem la nouă frontieră dintre dictatori şi democraţiile europene.

Lipsesc un tată și fiul lui de 10 ani. Sunt toți membri ai minorității yazdi din Irak, prigonită crunt de Statul Islamic. Pe toți îi copleșește panica, împletită cu sentimentul de ușurare de a se vedea pe teritoriul Uniunii Europene.

Migrant: „Nu mă pot întoarce înapoi în Belarus, vă implor!”.
Nick Paton Walsh, CNN: “Vă puteți convinge că, să pazești o graniță fără garduri ori ziduri este o misiune aproape imposibilă
”.

În bezna de nepătruns, migranții se împiedică ori se rănesc în crengi. Nu apelează la lanterne ca să nu se facă simțiți. Însă până la urmă îi trădează un fâșâit, o creangă ruptă sau un semnal pe camerele cu termoviziune.

Din aer, un elicopter a localizat încă 15 persoane care încearcă să treacă granița. Alti 13 vor fi prinși mai târziu. În total 171 de suflete, în 24 de ore.

“Vânătoarea” de irakieni prin pădurile sufoase ale Lituaniei a început în iunie.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „De unde sunteți?
Migrant: „Din Sinjar”.

Ei sunt yazdis și spun că au venit cu un taxi până la graniță și apoi s-au luat după hărțile Google. Lituanienii susțin însă că adesea au un ghid care îi trece frontiera.

Lukașenko, instruit de Rusia cum să se poarte cu UE

 

Rusia a folosit aceeași schemă cu Norvegia în 2015 și e de presupus că acum Moscova a instruit regimul Lukașenko cum trebuie procedat.

Aleksandr Lukașenko: “Nu-i primim înapoi. De altfel, nu Belarusul e destinația lor finală. Ei vor să ajungă în Europa cea luminată, primitoare și confortabilă”.

În schimb, la un tur ghidat la graniță pentru jurnaliștii străini, oficialii insistă că migranții vin în Belarus ca turiști, nu plătesc nimic, și apoi trec spontan granița.

Între timp, taberele pentru migranți din Lituania și-au depășit capacitatea, iar cei cazați în corturi se plâng de condițiile precare după ploile recente.

Ali, migrant: “Unii au bani și plătesc să ajungă direct în Germania din Minsk, câte 5-6.000 de euro. Ne folosesc ca pe niște arme, ne împing în Lituania și UE”.

În prezent, parlamentul lituanian analizeză un proiect de lege legat de construirea unei bariere metalice cu sârmă ghimpată în vârf, care să oprească valul de migranţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.