Macron: Nu este în interesul Franței ca negocierile politice din Germania să se blocheze

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu eșecul negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare în Germania, declarând că “nu este în interesul” Franței ca acest proces să se blocheze și subliniind că există “un risc real” de dezacord, relatează AFP și Reuters.

“Nu este în interesul nostru ca acest proces să se blocheze”, a spus Macron presei la Paris, precizând totodată că a discutat duminică seară la telefon cu cancelarul german Angela Merkel.

“Trebuie să avansăm”, a adăugat el, vorbind din biroul său la începutul unei întâlniri cu liderul partidului Republicanii (dreapta), Bernard Accoyer, pe care l-a primit la Palatul Elysée în cadrul unor consultări asupra proiectelor sale europene.

Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-mediul de afaceri) s-a retras duminică seară în mod neașteptat, după mai mult de patru săptămâni, din negocierile cu blocul conservator (CDU-CSU) al cancelarului Angela Merkel și cu partidul ecologist Verzii, invocând diferențe ireconciliabile.

“Este mai bine să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a declarat, la Berlin, președintele FDP, Christian Lindner, anunțul său semnificând eșecul negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare tripartite.

În urma acestui eșec, Angela Merkel se găsește în fața celei mai grave crize politice din cei 12 ani de putere.

În lipsa unei alternative, cea mai mare putere economică a Europei se pregătește astfel pentru săptămâni sau luni de paralizie, atât pe plan național, cât și pe plan european.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.