Melasa reprezintă un lichid vâscos, negru, care este produs în urma proceselor de rafinare a trestiei și sfeclei de zahăr. În acest moment, melasa reprezintă o materie primă folosită la scara largă în industria alimentară și cea a furajelor pentru hrana animalelor.
În țările din Uniunea Europeană, o regăsim în principal în fabricarea drojdiei, deci, mai ales, în industria panificației și în cea a berii și a vinului, dar se folosește și la procesul de producție al acidului citric. În cantități mai mici, dar în produse importante din punct de vedere cultural, se folosește ca atare în cofetării, în prepararea biscuiților belgieni și danezi, spre exemplu. Să nu uităm de hrana animalelor, unde melasa este un ingredient principal, cu o mulțime de beneficii pentru industria agricolă.
De ce suntem îngrijorați?
Pentru că, de curând, Uniunea Europeană a propus să încurajeze masiv utilizarea melasei ca biocombustibil, poziționând-o pe lista materiilor ce pot sta la baza acestora și neglijând faptul că este un aliment. Astfel, prin adoptarea acestor norme, Uniunea Europeană încalcă principiile conform cărora materiile prime cu o valoarea adăugată ridicată în alimente și furaje trebuie să fie folosite pentru aceste domenii, în primul rând.
Totodată, melasa este un element a cărui lipsă se simte din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană, drept pentru care se importă câte un milion de tone anual. Astfel, o reducere suplimentară a acesteia ar avea urmări drastice, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aproximativ 3.100 de oameni lucrează în procesele de procesare a melasei, iar numărul lor ar scădea drastic. În al doilea rând, ar fi necesare mari importuri de drojdie, ceea ce înseamnă că și în acest sector forța de muncă va fi destabilizată. În cel de-al treilea rând, prețul drojdiei. al tuturor preparatelor care o folosesc, al furajelor pentru animale și, de aici și al cărnii, ar crește simtitor.
Ce soluție propunem?
Grupul Lesaffre crede cu tărie că un ingredient ce este folosit în industria alimentară, umană sau animală, nu ar trebui folosit în industria biocombustibililor. De aceea, susținem inițiativa www.molassesforfood.eu și cerem eliminarea melasei din lista materiilor prime promovate pentru producerea de biocombustibili.
În același timp, amintim fapul că Lesaffre susține, așa cum a susținut tot timpul, orice politici care ajută mediul înconjurător. Așadar, susține și dezvoltarea de biocombustibili din reziduuri și încurajarea folosirii lor, atâta vreme cât alte industrii importante nu au de suferit.