Mii de indieni, nederanjați de covorașele devenite spongioase din cauza ploii care anunță sezonul musonic, s-au reunit miercuri dimineață în centrul orașului New Delhi, la fel ca în multe localități din întreaga țară, pentru a celebra Ziua Internațională Yoga, informează AFP.

Sărbătoarea este celebrată în fiecare an, pe 21 iunie. Decretată de ONU în decembrie 2014 la inițiativa premierul indian Narendra Modi, care vede în această disciplină străveche un mijloc de influență culturală în țara sa, Ziua Internațională Yoga este organizată, miercuri, pentru a treia oară.
La primele ore ale zilei, Connaught Place seamănă cu o fortăreață. Căile de acces în această piață uriașă amenajată în centrul capitalei indiene sunt blocate de baraje de Poliție. Îmbrăcați toți în alb, participanții își trec rucsacurile prin scanerele montate în camioane și pătrund apoi în piață prin porțile de securitate.
Oamenii vin în familie, cu prietenii sau alături de colegi. Comercianți, profesori, politicieni s-au trezit devreme pentru a se alătura miilor de persoane care celebrează yoga de la un capăt la altul în India, dar și în restul lumii.
În mulțimea de participanți, printre care patrulează soldați înarmați, Abhi Aggarwal așteaptă începerea ședinței. Deși practicarea yoga este cel puțin aleatorie, tânărul, în vârstă de 24 de ani, spune că nu ar lipsi de la acest eveniment pentru nimic în lume.
“Atunci când toți împreună, în același moment, facem aceleași mișcări, e ceva unic”, a declarat el. “Mai multă energie și gânduri pozitive”, a adăugat mama lui, Meena.
Tatăl lui, Rajesh, atunci când nu face comerț cu lenjerii de pat, devine ocazional instructor de yoga. “O oră de yoga pe zi și Dumnezeu va avea grijă de voi pentru următoarele 23 de ore ale zilei”, spune el.
Ședința de yoga a început în Connaught Place. Din boxe răsună o voce suavă și învăluitoare, pe fondul unei muzici tradiționale. “Inspirați, expirați”, repetă ea, fără încetare, ca o mantra.
Timp de 45 de minute, mulțimea de oameni îmbrăcați în alb se ridică și se pliază, ondulându-se ca valurile mării. Confuziei începătorilor i se răspunde printr-o sincronizare perfectă a militarilor. Stând în genunchi în mijlocul practicanților meditației, impasibili, o jurnalistă de la televiziunea indiană transmite în direct.
Căldura începe să crească. “Mulțumesc tuturor, să aveți o zi frumoasă și liniștită”, spune vocea din boxele amplasate în piață. Iar mulțimea îi răspunde, pentru un ritual final, cu un hohot de râs care se ridică dintr-o dată din miile de trupuri ale participanților.
Pentru adepții ei, această disciplină plurimilenară, bazată pe o combinație de exerciții musculare și tehnici de relaxare mintală, posedă virtuți terapeutice de netăgăduit.
De 40 de ani, indiferent dacă afară plouă, e vânt sau o căldură copleșitoare, Vishnudeo Vishwakarma își începe invariabil ziua făcând exerciții de yoga în fiecare dimineață la ora 05.00 în parcul din cartierul său din New Delhi.
“Dacă veți cumpăra o mașină și nu o conduceți timp de un an, ea nu va mai merge. Corpul uman e la fel. Dacă nu îl puneți să muncească, încheieturile și mușchii voștri vor rugini”, a explicat acest pensionar, în vârstă de 66 de ani.
De la venirea lui la putere în 2014, naționalistul hindus Narendra Modi a făcut din promovarea culturii străvechi a Indiei o axă majoră a politicii sale culturale. India, o țară cu 1,25 miliarde de locuitori, are deja un minister de sine stătător dedicat yoga și tipurilor tradiționale de medicină, precum cea ayurvedică.
“Astăzi, yoga a devenit parte integrantă în viețile atât de multor oameni. Popularitatea yoga în exteriorul Indiei este mare și a conectat lumea la India”, a spus prim-ministrul acestei țări, la Lucknow, capitala statului Uttar Pradesh, unde, ca în fiecare an, și-a amplasat covorașul de yoga în mijlocul mulțimii de practicanți.
Criticii premierului Narendra îi reproșează acestuia că promovează doar partea hindusă din cultura Indiei, în detrimentul numeroaselor minorități religioase care compun mozaicul etnic al poporului indian.
AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Codruț Bălu, editor online: Irina Giurgiu)