O bibliotecă pentru elevi și studenți nevăzători

Acum 20 de ani, când Fundația Cartea Călătoare (FCC) a organizat primele cursuri de utilizare a computerului cu echipamente asistive, maxim trei elevi nevăzători dădeau la facultate într-un an, își amintește Mircea Bucur, președintele fundației. În perioada 2015-2016, numai în proiectul ‘EIN – Educație incluzivă pentru nevăzători’ au asistat peste 60 de studenți.

Fundația din Focșani facilitează accesul la informare, instruire și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere și creșterea gradului de integrare socială a acestora cu ajutorul tehnologiilor moderne de acces.

Proiectul a inclus universități din cinci orașe, cu care FCC a colaborat de-a lungul timpului — București, Iași, Timișoara, Cluj și Oradea—, dar și școli de nevăzători din București, Târgu Frumos, Buzău, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad. Dacă fundația s-a concentrat în trecut mai ales pe accesibilizarea manualelor pentru studenți, odată cu acest proiect și-a îndreptat atenția și spre liceeni, pentru a-i încuraja pe cât mai mulți să-și continue studiile. Și nu s-au rezumat la ei. Profesorilor le-a plăcut atât de mult rezultatul, încât au cerut și cărți pentru gimnaziu. Manualele au ajuns inclusiv la copii nevăzători care învață în școli obișnuite. ‘În Bacău, trei copii au intrat în clasa a cincea la o școală obișnuită’, spune Mircea Bucur. ‘Noi i-am încurajat să nu plece la o școală specială și acum învață foarte bine, le-am accesibilizat manualele necesare’.

Bucur știe cât de important e să ai un sprijin atunci când vrei să-ți continui educația. A avut câțiva prieteni care i-au citit ore-n șir cursuri de matematică, pe vremea când era student, și datorită lor a putut termina facultatea. ‘Acești oameni poate n-au norocul meu’, spune despre beneficiarii proiectului, ‘trebuie să-i ajutăm’.

Folosind un scanner performant A3, o echipă formată din angajați și voluntari a accesibilizat peste 100.000 de pagini, inclusiv dicționare și cursuri străine. După corecturi atente, au convertit cărțile într-un format specific, numit daisy, utilizat de nevăzători, care se citește cu ajutorul unor softuri speciale. Un astfel de format le permite să parcurgă cartea la fel cum o parcurge cineva care vede, putând, de exemplu, să sară dintr-un capitol în altul. În cazul culegerilor de matematică, s-a folosit metoda audio, pentru ca cel care ascultă să înțeleagă perfect formulele. Toate cărțile sunt acum disponibile pe carteacalatoare.ro, o bibliotecă online la care elevi, studenți și profesori au acces gratuit.

Pe lângă asta, nu puțini au fost studenții care au cerut ajutor fundației cu scanarea unor cărți pentru examene. Unii au trimis cursuri în engleză, cineva a avut nevoie de o carte de greacă veche. Livia Andreea Iordan, studentă la master la Filosofie, crede că e omul care solicită, poate, cel mai mult serviciile de accesibilizare.

Livia l-a cunoscut pe Mircea Bucur prin 2014, la un eveniment din București, și el i-a spus atunci că dacă are nevoie de ajutor cu materialele de studiu, se poate baza pe FCC. Colaborarea lor a început cu adevărat vreo șase luni mai târziu, când Andreea a început să-și pregătească lucrarea de licență de la Litere, pentru care a studiat ipostazele personajului feminin în opera lui Mircea Eliade. A folosit vreo 50-60 de cărți, unele dintre ele voluminoase, precum Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură de Nicolae Manolescu. E un efort de scanare pe care nu ar fi putut să-l facă niciodată singură. ‘A fost într-adevăr ceva extraordinar pentru mine.’ În aproape trei ani, spune, FCC i-a scanat vreo 700-800 de cărți și nu se îndoiește că ele le vor fi cândva de ajutor și altor tineri ca ea.

Proiect finanțat prin Fondul ONG, parte a granturilor Spațiului Economic European 2009 — 2014. Mai multe detalii despre cele 390 de proiecte finanțate prin program se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.