ONU: O lovitură aeriană a armatei franceze a ucis și 19 civili care participau la o nuntă în Mali. Reacția Parisului

O anchetă a ONU a ajuns la concluzia că o lovitură aeriană a armatei franceze în Mali în luna ianuarie a provocat moartea a 19 civili adunaţi pentru o nuntă.

Printre victime nu au fost numai jihadişti, aşa cum Parisul a afirmat până acum, se menţionează în raportul consultat de AFP.

Ministerul francez al Apărării a respins concluziile raportului ONU potrivit cărora 19 civili au fost ucişi la începutul lui ianuarie într-un atac aerian francez în Mali, relatează Reuters.

Ministerul francez al Armatelor îşi exprină ”rezerva” faţă de metodologia folosită de ONU în culegerea unor mărturii.

La finalul anchetei efectuate de Divizia pentru drepturile omului a Misiunii ONU în Mali (MINUSMA), sprijinită de poliţia ştiinţifică a ONU, asupra evenimentelor petrecute pe 3 ianuarie în apropiere de Bounti (centru), MINUSMA “este în măsură să confirme derularea unei petreceri de nuntă care a adunat la locul loviturii aeriene circa 100 de civili, între care se aflau cinci persoane înarmate, presupuse membre ale Katiba Serma”, menţionează raportul, consultat de France Presse.

Katiba Serma este afiliată Grupului de susţinere a islamului şi a musulmanilor (GSIM sau JNIM în arabă), alianţă jihadistă ea însăşi afiliată la Al-Qaeda.

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise, între care trei presupuşi membri ai Katiba Serma, 19 murind la faţa locului şi trei în cursul evacuării, afirmă documentul.

Grupul lovit “era format în mare majoritate din civili care sunt persoane protejate împotriva atacurilor de dreptul internaţional umanitar”, menţionează MINUSMA.

MINUSMA “recomandă” autorităţilor maliene şi franceze să grăbească “o anchetă independentă, credibilă şi transparentă”. Ea insistă asupra examinării proceselor prealabile loviturilor aeriene, respectiv modificarea lor. De asemenea, misiunea ONU le recomandă francezilor şi malienilor să încerce să stabilească cine se face vinovat şi să acorde, dacă va fi cazul, despăgubiri victimelor şi apropiaţilor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.