Orașul Baku va găzdui cea de-a IV Ediție a Jocurilor Solidarității Islamice

‘Baku 2017 – Jocurile Solidarității Islamice’ a lansat Călătoria de la Marea Caspică, care a început pe 5 aprilie cu o ceremonie la Muzeul Cronicii pe Piatră din Baku.

Ediția a IV-a a Jocurilor Solidarității Islamice va avea loc în orașul Baku, în perioada 12-22 mai 2017, sub motto-ul ‘Solidaritatea este puterea noastră’. La aceste Jocuri vor participa sportivi din 57 de țări, ceea ce reprezintă o premieră în istoria Jocurilor.

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat anul 2017 ‘Anul Solidarității Islamice în Azerbaidjan’. În decretul semnat de Președinte, este menționat faptul, că Azerbaidjanul a fost unul dintre principalele centre ale civilizației Islamice de-a lungul secolelor. Azerbaidjanul a jucat un rol semnificativ în răspândirea Islamului, precum și în instituirea Renașterii musulmane. Toate acestea au deschis calea pentru formarea patrimoniului material și imaterial al Islamului pe teritoriul Azerbaidjanului.

Republica Azerbaidjan a stabilit relații reciproc avantajoase cu toate țările Islamice și a acționat în calitate de inițiator al mai multor forumuri culturale importante la nivel global, de când a devenit membru al Organizației de Cooperare Islamică, ISESCO, precum și a altor organizații. O dovadă a reputației Azerbaidjanului în lumea islamică o reprezintă declararea orașului Baku (în 2009) și a orașului Nakhchevan (în 2018) capitale ale culturii Islamice. Decizia privind desfășurarea în anul 2017 la Baku a celei de-a IV-a ediție a Jocurilor Islamice de Solidaritate crează condiții favorabile pentru țară de a face următorii pași în domeniul consolidării solidarității Islamice.

Cea de-a IV-a Ediție a Jocurilor Islamice de solidaritate va aduce țările islamice împreună, angrenând tineri și încurajând solidaritatea dintre ei. Baku este un oraș frumos, care îmbină tradițiile islamice cu o societate civilă modernă și vibrantă. Caracterizat prin multiculturalitate și multiconfesionalitate, Baku va deveni o locație excelentă pentru celebrarea acestui eveniment sportiv la nivel internațional și va demonstra lumii întregi că Islamul reprezintă acceptare, responsabilizare și pace.

Azerbaidjanul a dovedit că poate fi o gazdă de succes a multor evenimente și competiții internaționale și regionale, incluzând aici Concursul Muzical Eurovision 2012, Cupa Mondială la fotbal feminin U-17 FIFA 2012, primele Jocuri Europene 2016, Cursa F1 Grand Prix Europeană și Olimpiada mondială de șah.

Președintele Ilham Aliyev a declarat că Jocurile Solidarității Islamice au o mare importanță pentru țară. ‘Prin găzduirea acestor Jocuri, vom arăta încă o dată puterea și oportunitățile noastre, vom demonstra angajamentul față de valorile noastre religioase și vom încerca să unim lumea Islamică. Aceasta este politica noastră. Politica noastră este sinceră, corectă, echitabilă, principială și curajoasă. Sunt convins că Jocurile Solidarității Islamice Baku 2017 vor fi Jocuri ale unității, frăției și prieteniei’, a declarat Președintele.

Azerbaidjanul, situat la răscruce de civilizații, se bucură de o istorie, tradiții și cultură mărețe. Timp de secole, reprezentanți ai diferitelor grupuri etnice și religii au trăit aici în pace și prosperitate. Azerbaidjanul a investit enorm în crearea atmosferei de toleranță, implementarea multiculturalismului, a dialogului intercultural și a dialogului între civilizații.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.