Parlamentul britanic respinge Brexitul fără acord, cu doar 4 voturi diferență

Parlamentul britanic respinge Brexitul dur la o diferenţă de numai 4 voturi. 312 parlamentari au votat împotriva ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, la 29 martie, iar 308 au fost pentru.

Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, ar exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă.

Această hotărâre nu are caracter constrângător juridic – şi nu exclude o părăsire a Uniunii Europene de către Regatul Unit -, însă parlamentarii pot să se pronunţe, astfel, prin vot asupra unei amânări a Brexitului.

Parlamentarii britanici urmează să se pronunţe joi asupra unei eventuale amânări a Brexitului. În cazul în care ei vor hotârî o amânare – care este necesar să fie acceptată de UE -, regatul nu va ieşi din Uniune, aşa cum a plănuit până în prezent, la 29 martie.

Guvernul a depus propria moţiune cu privire la respingerea unui Brexit fără acord (”no deal”) la 29 martie – însă parlamentarii britanici au respins această posibilitate în orice circumstanţe.

Ei au respins, de asemenea, – cu 374 la 164 de voturi – o plecare a regatului din Uniune până la 22 mai, pentru ca să se poată „gestiona un (Brexit) fără acord”.

Acest amendament a fost propus de către fostul vicepremier Damian Green şi a fost susţinut de conservatori atât din tabăra susţinătorilor unui Brexit dur (Brexiteers), cât şi din tabăra „Remain”.

Amendamentul era cunoscut drept „compromisul Malthouse”, după numele lui Kit Malthouse, un membru al Guvernului care l-a conceput.

Surse: Digi24, Agerpres, News.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.