Petre Roman: E inacceptabil ca Lazăr, care a servit ordinele regimului Ceauşescu, să vorbească de Revoluţie

Fostul premier Petre Roman a catalogat, luni, gestul procurorului general al României de a anunţa trimiterea în judecată a dosarului Revoluţiei ca fiind unul inacceptabil, în condiţiile în care Augustin Lazăr este acuzat că a refuzat de două ori eliberarea unui disident anticomunist. “Munca procurorilor poate fi corectă şi bine făcută, dar ca Augustin Lazăr, aflat în situaţia de a fi servit cele mai negre ordine ale regimului trecut, să vină să ne vorbească despre Revoluţie, asta este inacceptabil. Nu are cum să fie o coincidenţă ceea ce se întâmplă, este o modalitate să zicem de a mai încerca să treacă peste ceea ce opinia publică a înregistrat cu, cred eu, cu stupoare şi cu o categorică respingere şi anume activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror împotriva unor deţinuţi politici care au fost torturaţi. Această suprapunere mă deranjează cumplit, ca om care a fost la bricada din care aproape jumătate au fost masacraţi la miezul nopţii, în ziua din 21 spre 22 decembrie. Sunt cu totul şi cu totul indignat de faptul că dumnealui vine, foarte senin, iată, Justiţia îşi face datoria, pur şi simplu care era modalitatea de a-l opri pe acest om să facă aceste declaraţii”, a declarat Petre Roman, la Antena 3.

Fostul premier a spus că un asemenea dosar istoric nu trebuia anunţat de un procuror cu trecutul lui Augustin Lazăr.

“Indiferent câtă dreptate face în final, în legătură cu morţii Revoluţiei şi această dreptate este aşteptată, fără îndoială, ea nu trebuia anunţată de un om care în momentul Revoluţiei nu era decât un servitor al celor mai negre ţinte ale regimului Ceauşescu”, a conchis Petre Roman.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Anunţul a fost făcut luni de către procurorul general. Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume şi a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.