Prezinta computerul tomograf riscuri?

Computerul tomograf (CT) reprezinta un aparat de imagistica medicala ce utilizeaza raze X pentru a reda imagini ale anumitor structuri zone ale corpului cu scop de diagnostic si prognostic. Odata cu avansarea tehnologiei, aceasta investigatie imagistica a devenit una extrem de precisa si rapida, fiind nedureroasa si atraumatica pentru pacient.

Cu ajutorul computerului tomograf se pot obtine imagini cu o rezolutie inalta ale organelor interne. Cu ajutorul acestuia se pot examina zone precum capul, gatul, toracele, abdomenul, pelvisul, sistemul vascular si sistemul musculo-scheletal prin imagini clare. Pe langa imaginile 2D, in functie de software-ul utilizat se poate realiza reconstructia 3D a organelor interne, sistemului vascular, a coloanei vertebrale sau a articulatiilor, in mod virtual. Astfel, prin intermediul unui computer tomograf medicul specialist poate obtine informatii cat mai complete despre anatomia pacientului. In plus, investigatia cu computerul tomograf reprezinta metoda de diagnostic recomandata in cazul accidentelor vasculare cerebrale.

Pregatiri necesare inainte de investigatia cu un computer tomograf

Computerul tomograf nu necesita o pregatire a pacientului foarte deosebita. Instructiunile specifice fiecarei examinarii vor fi comunicate pacientului de care personalul medical. De regula, pacientul isi poate urma rutina zilnica obisnuita in ziua investigatiei, dar este foarte important ca acesta sa nu fi efectuat o examinare radiologica cu bariu cu cel putin 2-3 zile inaintea tomografiei computerizate. Inaintea anumitor investigatii cu computerul tomograf, medicul ar putea solicita anumite analize de laborator. De asemenea, anumite variante de examinari CT pot necesita administrarea orala sau intravenoasa de substanta de constrast, o substanta nedaunatoare ce ajuta la obtinerea unei claritati superioare.

Dupa completarea unui chestionar impreuna cu personalul medical specializat, pacientul este pregatit pentru inceperea examinarii. Acesta va fi nevoit sa dea jos orice bijuterie sau obiect metalic ar purta, urmand sa se intinda pe o masa si sa stea nemiscat timp. De regula, investigatia dureaza aproximativ 15-20 de minute.

Este aceasta investigatie sigura?

Aceasta metoda de diagnostic presupune absorbtia unei anumite doze de radiatii X de catre pacient. In consecinta, medicul specialist este cel care poate decide daca riscul expunerii la radiatii este necesar sau nu, in functie de caz.

Exista anumite restrictii in ceea ce priveste femeile insarcinate in primele 3 luni de sarcina, caz in care acestea trebuie sa anunte medicul in legatura cu sarcina. Exista totusi exceptii, atunci cand viata pacientei depinde de aceasta examinare, precum cazul unui anevrism rupt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.