Profit pentru grupul ELKO și cotare la bursa

ELKOTech Romania, companie membră a grupului ELKO, specializată în distribuția unei game largi de echipamente IT și soluții integrate, anunță realizarea de către grupul ELKO a unui profit net substanțial de 21.8 milioane de dolari în anul 2015.

De asemenea, compania anunță listarea ELKO Group la bursa NASDAQ (Nasdaq: NDAQ) începând din 21 Martie 2016. Valoarea nominală totală a obligațiunilor listate este de 8 milioane de euro, fiecare obligațiune având valoarea nominală de 1000 de euro.

Deși condițiile de piață în regiune au fost dificile, grupul ELKO a reușit să obțină, în 2015, un nivel al vânzărilor similar cu cel al anului anterior, concomitent cu o creștere a profitului net până la 21.8 milioane de dolari. Acest rezultat poate fi considerat unul excelent, în comparație cu pierderile generate în 2014 din cauza fluctuației valutare și a turbulențelor generale din economia regiunii CSI.

Condițiile economice în regiunile cheie — țările CSI — continuă să fie nefavorabile iar sectorul IT în aceste piețe a suferit un declin substanțial. Cu toate acestea, ELKO Group a reușit să aibă un rezultat mult peste media generală a pieței din regiune, la acest lucru adăugându-se o creștere considerabilă a operațiunilor în regiunea Europei Centrale și de Est, ceea ce a dus la realizarea unor vânzări foarte apropiate de cele înregistrate în anul precedent.

În 2015, vânzările grupului ELKO au fost de 1,252 de milioane de dolari, comparativ cu 1,292 milioane de dolari în 2014. Prin aplicarea unor politici mai stricte de management al riscului și a unui management îmbunătățit al costurilor, profitul net a crescut la 21.8 milioane de dolari. Prin comparație, în anul 2014, grupul a înregistrat o pierdere de 7.1 milioane de dolari.
“La începutul anului 2015 am fost prudenți și am estimat o scădere a cifrei de afaceri totale a ELKO Group cu 9% și realizarea unui profit de 10 milioane de dolari. Această estimare s-a datorat situației din regiunea CSI, regiune ce reprezintă o parte semnificativă a business-ului ELKO Group, precum și faptului că piața din regiunea CSI nu era de așteptat să arate o evoluție pozitivă. O strategie a prețurilor bine gândită și corect implementată, completată de un management solid al riscului și de creșterea înregistrată pe alte piețe ne-a condus la rezultate mult mai bune decât cele previzionate anterior. Astfel, deja la mijlocul anului, estimarea de profit actualizată era de peste 20 de milioane de dolari pentru anul 2015”, a declarat Svens Dinsdorfs, CEO ELKO Group.

Situația pe regiuni

Turbulențele din economie în regiunea CSI au dus la scăderea pieței IT cu până la 30%. Cu toate acestea, grupul ELKO și-a redus volumul de vânzări în regiunea CSI cu doar 14%, atingând pragul de 773 de milioane de dolari.
De asemenea, din cauza slăbirii monedei euro, vânzările ELKO Group în piața statelor baltice au scăzut cu 6 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o scădere cu 6% față de anul precedent — același procent de scădere cu cel al pieței.
Grupul ELKO a înregistrat o creștere substanțială de 33% în regiunea Europei Centrale și de Est, unde vânzările au atins 373 de milioane de dolari.

Rezultatele din 2015 confirmă angajamentul grupului ELKO de a se concentra pe îmbunătățirea continuă a operațiunilor companiei — proceduri avansate de planificare, politici de achiziție stricte și management prudent al riscului.

‘ELKOTech România a avut o contribuție importantă la rezultatele obținute de grupul ELKO în regiunea Europei Centrale și de Est, cifra de afaceri în România înregistrând în 2015 o creștere de 11 procente. Ne vom axa în continuare pe dezvoltarea diviziei de soluții prin creșterea competențelor și prin completarea portofoliului de produse și de soluții; vom întări poziția companiei în zona serviciilor specializate pentru parteneri în construirea de soluții adresate clientului final, toate acestea în paralel cu eficientizarea proceselor și a operațiunilor companiei.’, a declarat Gabriela Gheorghe, director general ELKOTech Romania.

În 2016, grupul ELKO, prin divizia de business recent înființată ELKO Solutions, va continua să-și consolideze expertiza și poziția sa în domeniul soluțiilor, oferind suport în achiziția și implementarea diferitelor soluții tehnologice, în paralel cu menținerea extinderii portofoliului de produse.

În pofida condițiilor de piață din regiunea CSI, conducerea grupului ELKO consideră că dezvoltarea continuă a business-ului de soluții, precum și creșterea în celelalte piețe vor permite, în 2016, atingerea unor cifre de vânzări și profit net asemănătoare cu cele din anul 2015.

Despre ELKOTech Romania și Grupul ELKO

ELKOTech Romania este specializată în distribuția unei game largi de echipamente IT și soluții integrate: soluții mobile, componente, soluții de infrastructură IT și de stocare, soluții de supraveghere video, echipamente industriale, software, periferice. Din portofoliul de produse fac parte branduri de top din industrie, precum: Acer, ACTi, Allied Telesis, AMP Netconnect, ATEN, APC by Schneider Electric, Asus, Axis Communications, Belkin, Bitdefender, Dell, D-Link, Fujitsu, Genius, Getac, Gigabyte, HGST, Hikvision, Intel, Kingston, Lenovo, Linksys, Microsoft, Milestone, Micron Technology, Moxa, Mustek, Optoma, QNAP, Seagate, Supermicro, Tecnoware, Western Digital.
ELKOTech Romania comercializează produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor săi, companii revânzătoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiectează, instalează și revând soluții IT, sisteme de comunicații și supraveghere video), adresând toate canalele de distribuție IT & Telecom.
ELKOTech Romania este membră a Grupului ELKO (ELKO Grupa AS), unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, soluții și servicii IT din Europa de Est, cu o expansiune activă în zona Asiei Centrale. Cele două mari direcții de dezvoltare sunt reprezentate de expertiza într-o varietate de soluții și servicii și distribuția de produse IT și electronice în regiunea statelor baltice, Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și statele membre CSI. Cu peste 700 de angajați, ELKO este prezent în 10 țări: Letonia, Estonia, Lituania, Rusia, Ucraina, România, Slovenia, Slovacia, Kazahstan și Cehia. ELKO reprezintă mai mult de 120 de producători IT de renume mondial și distribuie peste 20.000 de articole către o rețea de parteneri ce cuprinde aproximativ 6.500 de companii revânzătoare. Compania este deținută de mai multe entități și de fondul de investiții Amber Trust.

Pentru informații suplimentare, vă invităm să accesați www.elko.ro, www.elkogroup.com și www.solutions.elkogroup.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.