Proteste după restricțiile sanitare din Franța. Manifestanții i-au dat jos portretul lui Macron de pe perete

Noi măsuri antiepidemice au intrat în vigoare în Franţa.

 

De acum înainte, toţi cei care vor să viziteze un loc turistic, să meargă la teatru sau cinema, trebuie să fie vaccinaţi, să prezinte un test negativ pentru COVID sau să facă dovada că au trecut prin boală în ultimele 6 luni.

Regula ar putea fi extinsă de luna viitoare şi pentru accesul în restaurante. Implementarea acestui permis sanitar a dus la noi proteste în Franţa.

Zeci de francezi, care se opun vaccinării şi permisului sanitar, au pătruns în mod ilegal în sediul unei primării din regiunea Savoie. Oamenii au scandat lozinci împotriva preşedintelui Emmanuel Macron, i-au dat jos un portret aflat pe perete şi i-au cerut demisia. După un sfert de oră au părăsit locaţia şi au continuat să demonstreze pe străzi.

În ultima perioadă, în Hexagon au avut loc o serie de proteste pe fondul anunţului făcut de liderul de la Elysee, care a impus vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale.

Şi premierul francez insistă asupra imunizării cu unul dintre serurile anti-COVID disponibile.

Jean Castex, premierul francez: „Lumea se confruntă cu un al patrulea val al pandemiei și trebuie să acționăm. Contagiozitatea acestei variante Delta ne obligă să facem mai mult. Trebuie să ne vaccinăm”.

Executivul vrea să accelereze campania de vaccinare pentru a ajunge la 50 de milioane de persoane inoculate până la sfârșitul lunii august. În prezent, puţin peste 30 de milioane de francezi au schema completă de vaccinare, cu alte cuvinte, 46 la sută din populaţie.

În plus, de la 1 septembrie, când începe noul an școlar, va fi declanșată în școli și licee o campanie de vaccinare a elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani.

Începând de ieri, toţi cei care vor să viziteze obiectivele turistice din Franţa sau să meargă în locuri unde sunt peste 50 de persoane, trebuie să facă dovada vaccinării anti-COVID-19, a trecerii prin boală sau a unui test negativ pentru infecția cu coronavirus. Toate aceste informaţii fiind stocate într-un aşa-numit “permis sanitar”.

„Noi suntem din Danemarca şi acolo ai nevoie de permisul sanitar peste tot. De multă vreme trebuie să arăţi acest permis sanitar pentru a merge la restaurant, la cinematograf, la coafor, peste tot”.

Parlamentul francez dezbate în prezent un proiect de lege pentru ca acest “permis sanitar” să fie folosit de lună viitoare şi pentru accesul în baruri, restaurante, centre comerciale și mijloace de transport public.

În ultimele 24 de ore, 21.000 de francezi au fost infectați cu virusul Sars-Cov 2, dublu faţă de săptămâna trecută. Potrivit autorităţilor, 96 la sută din cazuri au fost observate la persoanele nevaccinate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.