Reduceri de 50% la cazarea în stațiunile din Turcia, după atentate

Atentatele din Turcia, Franţa sau Siria au avut un serios impact asupra turismului european, nu doar în ţările afectate. Turiştii se tem să călătorească la fel ca înainte, iar pierderile din sector sunt colosale. În Turcia, recentele atentate au lovit greu o industrie de 32 de miliarde de dolari. Reculul îl simt şi touroperatorii români. Turcia se află pe locul al doilea, după Grecia, în ceea ce priveşte destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor.

Vânzările de vacanţe în Turcia ar putea scădea cu până la 30% în acest an, asta deşi pachetele turistice s-au ieftinit la jumătate. „Scăderile sunt mari, hotelierii din Turcia sunt disperaţi. Au avut loc trei atentate numai în Istanbul, acolo e câmp deschis. Antalya şi Bodrum sunt staţiuni sigure, deci vorbim de două situaţii diferite. Dar o bombă în Istanbul reduce preţurile în Antalya. Noi avem acum la jumătate din hotelurile din staţiunile turceşti reduceri de 50%. E destul de grea situaţia. Estimăm că scăderea va fi de 25-30% până la sfârşitul anului”, a declarat, pentru PUTEREA, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Turcia are 80 de milioane de locuitori, din care Istanbulul are circa 14 milioane. Atentatele, deşi au avut loc numai în Istanbul, au afectat întreaga ţară. Turismul aduce direct 4,7% din produsul intern brut al Turciei, dar contribuția totală este estimată la circa 12% din PIB. Aproape 600.000 de oameni lucrează în acest sector, care aduce mai mult de 30 de miliarde de dolari. Planul guvernului de a crește veniturile din turism la peste 35 miliarde de dolari anul viitor se lovește însă de riscurile geopolitice.

România poate profita de conjunctură

Consultantul în turism Traian Bădulescu spune că România se detaşează totuşi ca o destinaţie sigură, dar şi cu un grad de criminalitate redus. Ca atare, cel puţin acum, în sezonul estival, acest factor a determinat o creştere a numărului de turişti care aleg litoralul românesc, inclusiv a turiştilor străini, afirmă specialistul.

„Din păcate, în ultimii ani s-au precipitat atentatele teroriste. Scopul teroriştilor este tocmai acela de a insufla frica în oameni şi de a-i determina să nu mai călătorească. Este cert, la ora actuală nu există nicăieri în lume destinaţie sigură 100%. Pe de altă parte, sunt destinaţii cu riscuri minime şi destinaţii cu riscuri mai ridicate. Turismul este o industrie sensibilă. O industrie legată mult de percepţiile călătorului asupra unei destinaţii. Dacă de cele mai multe ori, preţurile, confortul ori serviciile oferite dictau asupra turistului român, iată că în prezent şi siguranţa contează din ce în ce mai mult. Lăsând la o parte dezordinea internaţională din ultimii ani, atentatele precum şi cadrul general de siguranţă al anumitor destinaţii au început să-şi spună cuvântul din ce în ce mai mult”, declară Bădulescu, pentru PUTEREA.

Acesta precizează însă că atentatele afectează în general pe termen scurt o destinaţie turistică, dacă nu cumva este o situaţie generală de haos, de război. „Aşa s-a întâmplat cu Paris, care şi-a revenit între timp şi, în prezent, găzduieşte Euro 2016 fără niciun incident major. La fel cu Bruxelles. Chiar şi Istanbul îşi revenise, însă, din păcate, ultimul atentat, de pe aeroport, va determina iarăşi, o perioadă, scăderi majore ale traficului turistic. Despre regiunea Antalya şi Riviera turcească, pot spune că nu au întâmpinat până în prezent probleme majore de securitate. Ca percepţie, clar că toată Turcia este afectată, însă subliniez că Antalya este cu totul altceva decât Istanbul sau Ankara. Turiştii zboară direct către Aeroportul din Antalya şi apoi sunt transferaţi la resorturile din zonă, care sunt păzite şi atent supravegheate. Recenta anunţare a revenirii pieţei ruseşti reprezintă o bilă albă pentru Antalya”, spune Bădulescu.

Cei care au achiziționat pachete în Turcia nu pot cere banii înapoi

Traian Bădulescu arată că turiştii pot solicita returnarea banilor doar în caz de forţă majoră, care este declarată de către statul unde apar problemele, în situaţii grave (calamităţi gen cutremure, inundaţii mari, incendii mari, război, revoluţie), sau dacă Ministerul Afacerilor Externe lansează o atenţionare extremă, de evitare totală a unei destinaţii şi de repatriere rapidă a turiştilor.

„Recomand turiştilor să fie atenţi atunci când aleg destinaţia şi să se informeze asupra situaţiei generale a regiunii pentru care vor să opteze. Cele mai sigure destinaţii sunt, până la ora actuală, cele europene, pornind de la România, Bulgaria, Grecia, până la Croaţia, Spania, Italia, Malta. Pentru alte ţări, precum Egipt, care, în ultima vreme, nu au mai întâmpinat probleme majore de securitate, anumiţi touroperatori români intenţionează să reintroducă zboruri charter începând cu august – septembrie”, adaugă consultantul în turism.

Fireşte, de evitat total sunt ţări precum Irak, Siria, Afghanistan, Libia, unde permanent au loc conflicte şi atentate. ”În rest, o destinaţie turistică rămâne destinaţie turistică şi, dacă nu vorbim de războaie sau de conflicte majore, îşi va reveni. Chiar şi în urma unor dezastre naturale, destinaţiile şi-au revenit destul de repede, şi aici mă refer la Thailanda, în urma tsunamiului dezastruos din 2005”, concluzionează specialistul.

Opțiunea „All Inclusive” se impune și pe Litoralul românesc

Deocamdată, litoralul românesc are de câştigat de pe urma problemelor de pe plan extern. Dincolo de faptul că este perceput ca o destinație sigură, datorită investiţiilor făcute în ultimii ani, inclusiv în lărgirea plajelor, litoralul românesc a câştigat în ultimii ani un număr crescut de turişti, atât români, cât şi străini.

Opțiunea „all-inclusive” are din ce în ce mai mare succes în rândul turiștilor români.

În prezent, pe litoralul românesc funcţionează 23 de hoteluri sau complexuri turistice în regim all inclusive: șapte în Mamaia, cinci în Venus, patru în Jupiter, câte două în Saturn și Neptun-Olimp și câte unul în Năvodari, Vama Veche și Eforie Nord.

„Primul hotel cu servicii moderne all inclusive este Dorna din Mamaia, care a introdus acest sistem în anul 2005. Ţin să precizez că, într-o altă formă, conceptul de all inclusive exista pe litoral şi în anii 70-80, implementat de către hotelurile care se adresau turiştilor străini, şi un exemplu este fostul Club Med din Mamaia”, declară, pentru ziarul PUTEREA, Aurelian Marin, directorul general al agenției Paradis-Vacanţe de Vis.

Acesta estimează că, în 2016, circa 180.000 de români vor beneficia de servicii all inclusive pe litoralul românesc. Încă șase hoteluri au introdus regimul de all inclusive în acest an, iar numărul de camere în regim all inclusive a crescut de la 3.000 la 5.000.

„Creşterea nu se datorează doar hotelurilor noi, ci şi altor hoteluri deja cu regim all inclusive care au suplimentat numărul de camere. După Mamaia, Venus este cea de-a doua staţiune modernizată de pe Litoralul românesc, şi cu multe hoteluri all inclusive”, spune Aurelian Marin.

Tarifele la complexurile all inclusive variază între 150 şi 300 de lei de persoană pe zi (cu perioada de cazare o săptămână), în funcţie de perioadă şi de hotel.

„Conceptul all inclusive îi ajută pe turiştii români să-şi bugeteze vacanţa aşa cum trebuie. Turistul alocă din start un buget şi ştie, astfel, că nu va mai cheltui mult în plus, spre deosebire de alte tipuri de vacanţă, unde nu îşi poate calcula exact bugetul. Sistemul all inclusive este solicitat în special de către familiile cu copii, care doresc să aibă permanent acces la mâncare, băutură, piscină, animaţie, locuri de joacă, grădiniţă pentru copii, coafor etc.. Datorită existenţei animaţiei dedicate copiilor, părinţii pot sta mult mai liniştiţi”, spune directorul general al Paradis-Vacanţe de Vis.

Tarifele diferă mult între hoteluri, inclusiv între hotelurile în regim all inclusive. „Sunt turişti care nu consumă mult şi aleg serviciile de cazare. Pe de altă parte, sunt turişti – şi aş spune că sunt majoritari – care aleg să mănânce la restaurante şi doresc şi alte facilităţi. Dacă un turist mănâncă în mod regulat la restaurant, sunt cele mai mari şanse ca la hotelurile all inclusive să cheltuiască mai puţin. Depinde şi de tipul de hotel ales. Cine alege hoteluri de 2 şi 3 stele va aloca un buget modic oricum, iar cine alege hoteluri de la 4 stele în sus doar cu mic dejun, va cheltui de cele mai multe ori mai mult decât la all inclusive”, arată Aurelian Marin.

Preţurile la restaurantele de pe litoralul românesc sunt accesibile. O masă de prânz poate costa și numai 15-22 de lei de persoană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.