„Regimul Putin va cădea”. Un cunoscut opozant al Kremlinului este convins că președintele rus are zilele numărate

“Ambiția lui Putin este să cucerească și să controleze Ucraina. Ce este mai rău abia acum urmează”, spune președintele francez Emmanuel Macron, după o nouă discuție purtată joi, la telefon, cu Vladimir Putin, la inițiativa liderului rus.

Putin i-a spus răspicat lui Macron că Rusia își va atinge obiectivele și “va demilitariza cu succes Ucraina”. Impresia președintelui francez este că Putin nu este dispus, la nici cel mai mărunt compromis. “Faci o imensă eroare, te minți singur, nu există niciun regim neo-nazist la Kiev”, i-a spus Macron, liderului de la Kremlin.

În oraşe din Franţa, Germania ori Marea Britanie, clopotele catedralelor au bătut sincron 7 minute, câte unul pentru fiecare zi de când de când tancurile ruseşti au intrat în Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vreau să laud vitejia poporului ucrainean. Preşedintele Volodimir Zelensky e acum simbolul onoarei, al libertăţii şi al curajului. Preşedintele Putin a ales războiul. Nu este un conflict între NATO şi Vest, pe de o parte şi Rusia pe de alta, aşa cum ar spune unii. Nu sunt nici trupe, nici baze NATO în Ucraina. Astea sunt minciuni. Rusia nu e agresată, ea e agresorul.”

Joe Biden, președintele SUA: „Putin este acum mai izolat ca niciodată faţă de restul lumii. Când istoria acestor zile va fi scrisă, (războiul din) Ucraina va lăsa Rusia slăbită şi lumea, în rest, mai puternică.”

Blocaţi parcă într-o realitate paralelă, responsabilii ruşi neagă însă evidențele.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Rusia are prieteni, aliaţi, numeroşi parteneri în arenă internaţională, state care nu şi-au pierdut independența şi abilitatea de a se ghida după propriile interese naţionale.”

Joe Biden, președintele SUA: „141 de ţări au votat rezoluţia Naţiunilor Unite care îl condamna pe Vladimir Putin. Nici China n-a votat pentru ruşi, s-a abţinut.”

Doar Belarus, Coreea de Nord, Siria şi Eritrea au votat alături de Rusia. Iar ostilitatea întâmpinată îi înfurie la culme pe ruşi.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „(SUA) încearcă să-şi impună viziunea sa în privinţa viitorului Europei şi al nostru. Napoleon şi Hitler au avut ca obiectiv, în trecut, subjugarea întregii Europe. Asta face acum şi America. Au arătat care este statutul pe care îl vor pentru Uniunea Europeană pe scena mondială.”

Reporter: „Sunteţi pregătit de un proces pentru crime de război?”
Serghei Lavrov: „Acum vorbiţi pentru galerie. Asta nu e jurnalism, ci doar o cale de a sădi anumite idei în minţile telespectatorilor voştri.”

Pe de altă parte, Pentagonul a amânat un exerciţiu cu rachete balistice intercontinentale, ca răspuns la decizia lui Putin de a pune forţele nucleare ruseşti în alertă.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Decizia secretarului (Apărării) arată cât de responsabil ne vom purta în domeniul nuclear. Ne-ar plăcea, cu siguranţă, să vedem că şi Moscova răspunde la fel şi calmează retorica pe tema armelor nucleare.”

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Retorica provocatoare despre armele nucleare e culmea iresponsabilităţii. E periculos. Contribuie la riscul apariţiei unor greşeli. Trebuie ocolită.”

Serghei Lavrov: „Tuturor ne este clar că al treilea Război Mondial poate fi doar un război nuclear. Dar războiul nuclear nu e în minţile ruşilor, ci doar în ale occidentalilor. Vă asigur că nu vom permite niciun fel de provocări care să ne dezechilibreze. Dar, dacă împotriva noastră va începe un război real, la asta trebuie să se gândească cei care urzesc astfel de planuri şi, după mine, chiar sunt unii care fac asta!”

Un opozant al Kremlinului e convins că va urma căderea regimului Putin

Mihail Hodorkovski, într-o vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei şi încarcerat 10 ani în urma unui proces politic, e convins că invazia Ucrainei va pecetlui căderea regimului Putin.

Mihail Hodorkovski: „Este o sinucidere din partea lui Putin. Nu poate câștiga în Ucraina. După două decenii la putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Putin a subestimat amploarea rezistenței ucrainene. El chiar credea că va fi primit în Ucraina cu flori.”

Khodorkovski crede că Rusia şi restul lumii vor scăpa de Putin într-un an sau doi, fie în urma colapsului economic, fie al unei revoluţii interne.

Iar la asta contribuie cu siguranţă protestele ruşilor care se declara profund ruşinaţi de războiul pornit de preşedintele lor. Face înconjurul lumii momentul în care Yelena Osipova a fost ridicată de scutierii ruşii în timp ce protesta, la Sankt Petersburg. Acum în vârstă de 77 de ani, Yelena şi-a început viaţa în ultimele luni ale infamului asediu nazist al Leningradului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.