România a ieșit din starea de alertă. Persoanele care fac COVID vor trebui să se izoleze în continuare

După doi ani de pandemie și 5 valuri de covid, în România, începând de miercuri nu mai există nici o restricţie.

Masca nu mai este obligatorie nici în spațiile deschise, nici în cele închise. E recomandată însă în zonele aglomerate, mijloacele de transport în comun și în școli.

Totodată dispare certificatul verde, iar autoritățile renunță și la formularul care trebuie completat la intrarea în țară.

La miezul nopții România a ieșit din starea de alertă impusă din cauza pandemiei. Astfel, măștile de protecție nu mai sunt obligatorii. Se vor putea organiza din nou: concerte, spectacole, petreceri private fără o limită de oră sau de număr de participanţi.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ″Nu vor exista limite privind accesul în diferite spații publice, fie că discutăm de spații comerciale, institutii publice, nu vor mai exista limite în privința orarului, iar la nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PLF nu va mai fi solicitat la intrarea în tară nu va mai fi solicitat Certificatul electronic Covid″⁣.

Persoanele care fac COVID vor trebui să se izoleze în continuare și vor primi concediu medical, însă nu vor mai fi verificate. În plus, autoritățile recomandă testarea celor care au simptome și prezentarea lor la un centru de evaluare pentru a primi tratament.

Școlile pot ține cursuri față în față, iar elevii și profesorii nu vor mai fi obligați să poarte mască. Totuși, autoritățile susțin în continuare purtarea măştii de protecție, pentru angajații acestor instituții. Este o recomandare atât în grădiniţe cât şi în școli și universități.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ″Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecției în spațiile aglomerate deschise, în piețe, sau în spații extrem de aglomerate″⁣.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş: ″Dacă situația este echilibrată și numărul scade nu înseamnă că astfel de cazuri grave nu vor mai exista și mai ales că nu vor mai fi măsuri, riscul să crească numărul de infectori – nu foarte mult, dar într-o oarecare măsură – va exista″⁣.

Ultima de raportare a venit cu peste 5 mii de cazuri noi, iar în spitale sunt peste 4500 de pacienţi cu infecția covid. Aproape 700 sunt la terapie intensivă. Medicii ne averitzează că virusul nu a dispărut și ne recomandă să avem grijă în continuarea de sănătatea noastră.

Persoanele care au folosit documente expirate în perioada stării de alertă au la dispoziție 90 de zile pentru a le reînnoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.