România, lovită de grindină și vijelii. Dezastru în zonele unde a fost cod roșu

Curg fără oprire avertizările meteo și răbufnirile naturii lasă în urmă dezastru. Joi seară, în localități din Constanţa, Neamț, Galați și Iași a fost cod roșu de vreme rea, iar grindina și vijeliile nu au întârziat să apară.

Rău a fost și în alte județe din țară, aflate sub cod portocaliu până vineri dimineață.

În Târgovişte a plouat torenţial şi a căzut şi grindină. Bucăţile de gheaţă au acoperit curţi şi livezi, iar mai multe străzi au fost inundate.

Nu a lipsit nici vântul puternic. Un tânăr și-a găsit mașina avariată în parcarea unui restaurant. O umbrelă şi un scaun au fost luate pe sus de vijelie şi aruncate peste autoturism.

Proprietarul maşinii: “Umbrela, nesprijinită, nimic, a zburat și a rupt mașina.”

Într-o localitate din Gorj, peisajul a fost unul demn de o zi de iarnă. Drumurile şi curţile au fost acoperite de un strat de gheaţă.

La Suceava, vântul turbat a semănat prăpăd. O bucată din acoperişul unui bloc din oraş a fost luată pe sus, de parcă ar fi fost din carton.

Bărbat: “Deodată am auzit o bubuitură. A căzut prima dată 2-3 table, apoi a căzut acoperişul. Era furtună, ploua, fulgere… A luat acoperişul cu totul.”

Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava: “Am intervenit pentru îndepărtarea materialelor de construcţie care au căzut de pe mansarda acestui bloc. O bucată de acoperiş de pe două garsoniere şi două apartamente. Însă apa s-a scurs şi la apartamentele de la nivelele inferioare. ”

Proprietarii locuinţelor afectate şi-au petrecut noaptea într-o sală de sport.

Nici în Neamţ nu a fost linişte. Judeţul s-a aflat preț de o oră sub cod roşu de vreme rea şi au căzut peste 50 de litri de apă pe metrul pătrat. O stradă din comuna Gherăești a fost înghiţită de ape tulburi şi două gospodării de acolo au fost inundate.

Într-o altă localitate, un dig s-a rupt sub presiunea şuvoaielor. 18 locuinţe au fost acoperite de ape.

În comuna Izvoare din Dolj a plouat cu gheaţă. Acolo s-a aşternut un adevărat covor de grindină – de peste trei centimetri.

Și la Sângeorz, în Bistrița-Năsăud, a fost cod roșu de vijelii. Grindina cât oul a făcut dezastru.

A plouat puternic și în Băcești, județul Vaslui. Un pârâu din zonă s-a umflat și a ajuns pe drum și în grădini.

Oameni din mai toate colțurile țării au surprins fulgere spectaculoase, iar fotografiile şi filmuleţele au ajuns pe rețelele de socializare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.