Se înmulțesc școlile care trec în sistemul online. Cum comentează situația ministrul Educației

Școlile și grădinițele din șase localități din judeţul Ilfov au trecut în totalitate în sistem online, pentru că rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori.

Și în Capitală, 440 de clase învață de acasă. Chiar luni, două unități de învățământ au cerut închiderea, pentru 14 zile, după ce au apărut mai multe îmbolnăviri în rândul angajaților. Cu toate acestea, ministrul Educației spune că numărul cazurilor din școli este la jumătate față de începutul lunii.

În Capitală, 540 de elevi şi 207 angajaţi au COVID. Numai în ultima săptămână săptămână au fost depistate 35 de cazuri.

O şcoală şi o grădiniţă din sectorul 3 au cerut trecerea din scenariul roşu – în care mergeau la şcoală, preşcolarii, elevii din clasele 1-4 şi cei din clasele terminale, în sistemul exclusiv online.

Motivul – mai mulţi angajaţi din unităţile de învăţământ au fost confirmaţi pozitiv. Cererile le-au fost acceptate, iar porţile unităţilor de învăţământ s-au închis pentru 14 zile.

În judeţul Ilfov, toate şcolile din localităţile care au depăşit pragul de 6 îmbolnăviri la mia de locuitori s-au închis, iar cursurile s-a mutat în online. Sunt 39 de unităţi de învăţământ, de stat şi private.

Din cauza îmbolnăvirilor şi mulţi copii din Brăila au fost nevoiţi să se întoarcă la învăţământul online. Elevii din 81 de clase participa acum la ore din faţa unui ecran, pe lângă cei din clasele 5-7 şi 9-11 care erau deja acasă, potrivit scenariului galben.

Maria Coroș, elevă: “Suntem în faţa unui ecran timp de 7, 6 ore pe zi şi nu prea se înţelege nimic şi se mai şi întrerupe. Ne dau şi multe teme şi testări şi nu putem să facem faţă, uneori.”

Cătălin Canciu, inspector şcolar general, Brăila: “Astăzi vorbim despre infectarea a 24 de cadre didactice, 15 elevi. Şi, pe fondul acestor aspecte, 81 de clase învaţă în sistem online.”

Cu toate acestea, ministrul Educaţiei spune că situaţia epidemiologică în unităţile de învăţământ este bună.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “Dacă vreţi să ne raportăm la perioada precedentă, pot să vă spun că rata de infectare este la jumtate. În perioada 8-15 martie avem un număr de 181 de elevi infectaţi, faţă de 376 în perioada precedentă. Cadre didactice sunt 320, faţă de peste 540. Numărul de clase cu 209, faţă de 216, la nivel naţional.”

Potrivit ordinului comun, la un caz depistat într-o grupă de grădiniţă ori clasa primară şi la două cazuri într-o clasă de gimnaziu ori liceu, elevii intră în izolare pentru 14 zile. Dacă un profesor este depistat pozitiv se face anchetă epidemiologică, iar activitatea fizică a şcolii poate fi suspendată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.