Şedinţă CSAT, la Palatul Cotroceni. Înainte, posibilă discuţie Iohannis – Dăncilă pe tema numirii celor doi miniştri

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa CSAT pe data de 11 decembrie, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13.00, informează Adminstraţia Prezidenţială. Înaintea şedinţei este posibilă o discuţie între preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă pe tema numirii celor doi miniştri.

“Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la: • Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028; • Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019; • Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019; • Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019”, precizează reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că “în cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”.

Referitor la următoarea şedinţă a Consililui Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, a declarat, marţi, că “este foarte posibil” ca la următoarea şedinţă să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov. Ministrul a afirmat că situaţia Mării Negre este o prioritate pentru România.

“Profilul strategic al Mării Negre este ca şi prioritate în Ministerul Apărării şi în România de multă vreme, nu de acum. Credem că până acum România şi-a făcut datoria foarte bine în structura NATO, aducând Marea Neagră la nivelul la care trebuie, având în vedere că vorbim de flancul estic al Alianţelor Atlantice. Tot ce se întâmplă acolo ştim şi analizăm împreună cu structurile NATO”, a adăugat Leş.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, pe 26 noiembrie, referitor la incidentul din Marea Azov, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul.

La finalul lunii noiembrie, forţele ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov.

În contextul şedinţei CSAT, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că dacă preşedintele Klaus Iohannis va dori să discute despre numirile miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, ea are ”toată deschiderea de a purta această discuţie”.

”Dacă dl. preşedinte va avea disponibilitatea, dacă va dori să discutăm despre aceste două numiri (la ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale – n.r.), aşa cum am procedat de fiecare dată, voi avea toată deschiderea de a purta această discuţie. Dacă nu, nu avem decât o singură alternativă, aceea de a aştepta hotărârea CCR, pentru că am văzut că dl. poreşedinte nu vrea să facă nicio nominalizare până la decizia Curţii Constituţionale”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată dacă va avea marţi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis înaintea şedinţei CSAT.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la o decizie privind numirile de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, că analiza este încă în lucru, dar remanierile sunt făcute de ochii lumii, fiind înlocuiţi oameni slabi cu alţii şi mai slabi.

Întrebat care este soluţia pentru a ieşi din impas Cabinetul Dăncilă, şeful statului a spus: “Soluţia e a PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanţi. Nu am finalizat analiza”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.