Singurele cinci țări din lume care nu au început vaccinarea anti-Covid

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va oferi sprijin ultimelor cinci ţări din lume care nu au lansat deocamdată pe teritoriile lor campanii naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Omenirea a depăşit marţi pragul de 3 miliarde de doze de vaccinuri administrate la nivel global, informează AFP.

Vaccinarea anti-COVID-19 nu a început încă în Burundi, Eritreea, Haiti, Coreea de Nord şi Tanzania – singurele ţări dintre cele 194 de state membre ale OMS care nu au lansat astfel de campanii naţionale.

“OMS continuă să sprijine aceste ţări în ceea ce priveşte luarea deciziei legate de începerea vaccinărilor”, a declarat un purtător de cuvânt al AFP, conform Agerpres.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat dorinţa ca fiecare ţară să înceapă să îşi vaccineze personalul medical şi persoanele cele mai vulnerabile în primele 100 de zile ale anului 2021, o dată care a fost depăşită în aprilie.

Cu toate acestea, întrucât ţările bogate şi-au rezervat majoritatea loturilor de vaccinuri care ieşeau din fabricile lor de producţie, anumite state au trebuit să aştepte înainte de a putea să administreze primele doze de vaccinuri anti-COVID-19.

“Ne confruntăm cu o pandemie cu două viteze, alimentată de inegalitate”, a declarat marţi directorul general al OMS.

Dispozitivul COVAX, ce vizează garantarea accesului ţărilor sărace la aceste vaccinuri, a furnizat până în prezent 89 de milioane de doze de vaccinuri în 133 de ţări şi teritorii participante.

Însă aprovizionarea acestui dispozitiv aproape a încetat în această lună, potrivit OMS, care este unul dintre coordonatorii programului COVAX.

“Omenirea este pe cale să eşueze”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.