Tensiuni reluate între cele două Corei? Exerciţiile militare desfăşurate de Coreea de Sud şi SUA încalcă un acord inter-coreean -presă

Reluarea exerciţiilor militare comune de către Coreea de Sud şi Statele Unite încalcă un acord recent între Seul şi Phenian, care a fost stabilit cu scopul de a reduce tensiunile din Peninsula Coreeană, a relatat luni presa nord-coreeană, informează Reuters.

Aproximativ 500 militari americani şi sud-coreeni au început săptămâna trecută desfăşurarea unor exerciţii militare.

Programul coreean de schimb al marinei (KMEP) a încălcat un acord semnat la 19 septembrie în cele două Corei, care cere încetarea “tuturor activităţilor ostile”, relatează Rodong Simmun, publicaţia oficială a Coreei de Nord.

Exerciţiile militare comune, care vor dura două săptămâni, reprezintă o încălcare “directă a acordului militar inter-coreean, care promitea încetarea tuturor ameninţărilor practice de război şi relaţiilor ostile din Peninsula Coreea”, a mai relatat publicaţia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Apărare a respins luni acuzaţiile, spunând că aceste exerciţii militare implică unităţi de mici dimensiuni.

În luna iunie, liderul suprem nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump şi-au luat angajamentul de a lucra împreună pentru a ajunge la denuclearizarea Peninsulei Coreea, ceea ce a implicat şi suspendarea exerciţiilor militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a amânat o întâlnire cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, deoarece “nu erau pregătiţi”, a informat ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.