Toader îi aminteşte cu subînţeles lui Iohannis de criza Kovesi şi decizia CCR: A partajat competenţele

Tudorel Toader a reacţionat la declaraţiile lui Klaus Iohannis privind propunerea pentru şefia DNA şi a precizat că trebuie făcută o deosebire între declaraţiile politice şi cele juridice, subliniind că preşedintele îşi va aminti, cu siguranţă, decizia CCR despre numirea procurorilor de rang înalt.

„În legătură cu candidata la şefia DNA, eu aş face o precizare prealabilă, să facem deosebirea dintre declaraţiile politice, declaraţiile electorale şi cele cu un conţinut riguros juridic. Acum, cu privire la desemnarea peocurorului şef la DNA, discutăm despre legalitate. Oportunitatea numirii sau propunerii unui procuror pentru competenţele manageriale pe care le are, oportunitatea şi competenţele sunt stabilite prin art. 132 din Constituţie şi clarificate prin decizia recentă a Curtţii Constituţionale. Legalitatea este o obligaţie generală, este scrisă chiar în art. 1 din Constituţie, unde se spune că respectarea legii şi a Constituţei este obligatorie”, a declarat Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că nu a ascultat întreaga declaraţie a lui Klaus Iohannis privind propunerea pentru şefia DNA, însă este convins că îşi va aminti decizia CCR.

„Procedura de la CSM, unde se obţine acel aviz consultativ nu se poate opri la nivelul CSM, pentru că acest organism colectiv dă un aviz consultativ care îl va ajuta pe preşedinte să înţeleagă dacă cel propus candidat la şefia DNA întruneşte cerinţele legale, întruneşte, are abilităţile manageriale pentru a fi numit în funcţie. Eu nu am ascultat cuvânt cu cuvânt declaraţia domnului preşedintelui, dar mi-a atras atenţia următorul lucru: întâi a spus că nu o va numi pentru că ar însemna un regres împotriva corupţiei, după care a spus că va veni acasă şi va studia documentele. Eu am crezut că e invers, adică întâi te documentezi, studiezi şi după aceea te exprimi cu privire la soluţia pe care o va adopta. Convingerea mea este că îşi va aminti de recenta decizie a Curţii Constituţionale care a partajat competenţele ministrului Justiţiei, pe de o parte, preşedintelui republicii pe de altă parte, în desemnarea procurorului de rang înalt”, a mai spus Tudorel Toader.

Precizările vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la şefia DNA că nu va permite ca România să facă paşi înapoi împotriva luptei anticorupţie şi a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

“România nu poate face paşi înapoi împtriva corupţiei şi nu voi accepta asa ceva. Pentru asta DNA are nevoie în fruntea sa o persoana independentă. Nu e posibil să facem paşi înapoi, unde România înregistrase paşi pozitivi. Avem un aviz negativ de la CSM care conţine lucruri care trebuie să ne dea de gândit. Până atunci am cerut departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Dar nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas în spate în lupta împotriva corupţiei”, a afirmat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles întrebat despre numirea la şefia DNA a Adinei Florea.

Acesta a adăugat: “Nu cunosc persoana şi nici nu cred că e nevoie să cunosc persoana. Voi studia documentele, după care o să vorbim acasă mai multe”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef DNA. Ea a primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.