Tudorel Toader: Niciun oficial nu a avansat vreo sumă pentru posibile despăgubiri ale foştilor detinuţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, vineri, pe Facebook, referitor la despăgubirile pentru condiţiile din închisori, că niciun oficial nu a avansat vreo sumă pentru acestea, ci doar au fost oferite exemple similare din alte state.

Toader: Niciun oficial nu a avansat vreo sumă pentru posibile despăgubiri ale foştilor detinuţi

“Niciun oficial nu a avansat vreo sumă de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost însă oferite exemple similare din alte state – Ungaria, Italia….! Victimele infracţiunilor se constituie parte civilă în procesul penal, urmând a fi despăgubite de către inculpaţi, cei care au produs prejudiciul. Statul confiscă ceea ce s-a dobândit prin comiterea infracţiunilor”, a scris, vineri, ministrul Justiţiei, pe Facebook.

Reacţia lui Tudorel Toader vine după ce sindicatele din penitenciare au acuzat că intenţia ministrului de a despăgubi deţinuţii va costa bugetul de stat între 370 milioane de euro şi 550 milioane de euro.

“Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii. Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut)”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul instituţiei.

Ministrul Justiţiei a mai anunţat că nu a cerut nicio anchetă administrativă la Curtea de Apel Ploieşti, după întârzierea cu care au ajuns actele originale pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

“Ministerul Justiţiei nu a solicitat nicio anchetă administrativă la Curtea de Apel Ploiesti, referitoare la faptul că au fost necesare două săptămâni pentru ca originalele documentelor de extrădare să ajungă la Bucureşti ! Dacă o astfel de anchetă se desfăşoară, poate fi la iniţiativa lăudabilă a conducerii instanţei”, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, pe Facebook.

Curtea de Apel Ploieşti a anunţat, într-un răspuns pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că a demarat o anchetă administrativă cu privire la persoanele implicate în eliberarea actelor necesare cu privire la extrădarea lui Sebastian Ghiţă şi cum au acţionat acestea, după ce ministrul Tudorel Toader a criticat viteza de reacţie a instanţei din Ploieşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.