“Vama sub lumini de Oscar” – festivalul care scrie povestea artelor vizuale moderne din România

Cursuri teoretice și practice gratuite de fotografie, film, pictură, sculptură, muzică și teatru la cel mai mare festival de arte vizuale din România

Pasionații de arte vizuale sunt invitați și în acest an la Vama Veche, la cel mai mare festival internațional de arte vizuale din România — ‘Vama sub lumini de Oscar’. Festivalul se va desfășura în perioada 19 — 28 august 2016, la Vama Veche, reunind sute de pasionați ai artelor vizuale. Aflat la cea de-a șaptea ediție, ‘Vama sub lumini de Oscar’ va însemna în acest an atât cursuri, seminarii și ateliere practice gratuite pentru pasionații de film, fotografie, pictură, sculptură, teatru și muzică cât și expoziții, proiecții de film și concerte în aer liber. Cursanții înscriși la festival sunt provocați să învețe cât mai multe tehnici noi iar la final participantul cu cele mai bune rezultate va câștiga trofeul VSLO 2016.

‘Vama sub lumini de Oscar este și în acest an o invitație la cea mai mare întâlnire a pasionaților de arte vizuale din România. Ne bucurăm că, deși am avut mari provocări, reușim să ducem mai departe spiritul festivalului spre bucuria celor care iubesc fotografia, filmul, teatrul, pictura, sculptura sau muzica. În acest an ‘Vama sub lumini de Oscar’ înseamnă pasiune și artă, înseamnă cursuri complexe, seminarii și ateliere practice cu lectori de top români și străini.
Una dintre noutățile acestei ediții este campania ‘Primește și dă mai departe’, la care sunt provocați să participe toți cei care vor să se înscrie la cursuri. Ce presupune? Este foarte simplu. Dăruiește ceva cuiva și vei primi din partea noastră o experiență culturală de neuitat. Primește de la noi o săptămână culturală gratuită și dă mai departe altceva. Dăruiește o carte, donează o farfurie de mâncare unui om căruia îi e foame, fă fericit un copil dăruindu-i o jucărie, ajută un bătrân să facă piața, donează sânge, îndeplinește visul cuiva. Scrie pe scurt povestea și trimite-o la noi, iar în schimb îți dăruim această săptămână alătuiri de noi la Vama sub lumini de Oscar!’ spune Cătălin Rudolf, directorul festivalului.

Secțiunea FOTOGRAFIE va însemna în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica și care vor fi susținute de lectori cu experiență recunoscuți la nivel național și internațional. Temele alese în acest an sunt: street fashion, fotografie de nuntă, staged photography, fotografie de nud, fotografia de stradă, fotografie pe film, manipularea imaginii în Photoshop, fotojurnalism, fotografie pe film, fotografie de portret. La secțiunea de fotografie, printre invitații speciali îi amintim pe Olav Urdahl, editor principal al celui mai mare ziar de știri din Norvegia dar și Micha Bruinvels, directorul World Press Photo Contest.

Secțiunea FILM înseamnă cursuri și ateliere practice în domenii precum producție video, regie, iluminare, sunet și editare. Participanții vor avea de făcut un documentar, fiind coordonați în permanență de o echipă de profesioniști din domeniu: Veaceslav Cebotari (Moldova), Andrei Băltărețu-Iancu și Bogdan Petrașcu.

Cursanții la secțiunea PICTURĂ și SCULPTURĂ vor putea participa în acest an la cursuri teoretice și practice coordonate de Daniel Prapone, pictor și sculptor român cu numeroase expoziții internaționale. La final festivalului va fi organizată o expoziție cu cele mai bune picturi și sculpturi realizate de către participanți.

Secțiunea de TEATRU, prezentă pentru prima dată în cadrul festivalului, aduce în prim plan teatrul cu păpuși în mărime naturală. Cursurile vor fi coordonate de compania de teatru Lightwave Theatre Company, scopul final fiind acela de a produce o piesă de teatru completă, cursanții putând participa la realizarea scenariului și spectacolul propriu-zis, iar reprezentația finală va avea loc pe scena VSLO în ultima zi a festivalului.

Atunci când spui Vama Veche te gândești inevitabil și la muzică. De-a lungul ultimilor șase ani, Vama sub lumini de Oscar a avut în programul său zeci de concerte rock, folk, punk. Anul acesta facem însă un mic pas înainte și oferim, pe lângă concerte, două zile de CURSURI CU INSTRUMENTE DE PERCUȚIE. Cele două zile de cursuri (cu practică intensivă) vor avea ca rezultat un spectacol care va fi prezentat pe scena VSLO, sâmbăta 27 august. N-am fi putut face acest lucru fără sprijinul echipei Drum Café și al lectorilor Ati de Chile, Adelin Dragu, Cristian Melak și Norbert Halmagyi.

‘Vama sub lumini de Oscar’ înseamnă șase ediții în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocați să învețe și să experimenteze cele mai noi, mai complexe și mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este ‘scrisă’ an de an în miile de imagini realizate de către pasionații de fotografie și film la Vama Veche. În prezent, festivalul ‘Vama sub lumini de Oscar’ este cel mai mare festival de arte vizuale din România și adună an de an sute de pasionați de arte vizuale atât din țară cât și din străinătate. VSLO 2016 este organizat de Asociația Visual Art, fiind susținut de Canon, cu sprijinul Wacom, Silva, Jidvei, Kodex și Pegas.


Partenerii festivalului sunt New Ad Zone, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Centru de Imagine, By Designers, Umbra Studio, Aztec Inflatables, Cluj Shorts, British Council, Institutul Polonez , Centrul Ceh , Ambasada Suediei la București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, Ambasada Norvegiei la București.

Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, 24Fun, B365.ro.
Locațiile festivalului: La Frontiera, Papa La Șoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar și La CopaCabana (2Mai) și La Copac (București).

Mai multe detalii despre festival și înscrieri puteți afla pe www.vslo.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VamaSubLuminiDeOscar

‘Vama sub lumini de Oscar’ se bucură în acest an de susținerea a cinci branduri importante: Canon, Wacom, Silva, Jidvei și Pegas, care la fel ca și cel mai mare festival de arte vizuale din România, continuă să scrie fiecare istoria în domeniul în care activează.

Canon — provocarea de a testa cele mai noi echipamente foto profesionale
Canon invită pasionații de fotografie și film să participe la cel mai mare festival de arte vizuale din România: Vama Sub Lumini de Oscar 2016. Pasionații de fotografie înscriși în cadrul festivalului pot veni la standul Canon unde vor putea să descopere cele mai noi tehnologii, vor avea ocazia să testeze echipamente foto profesionale și vor beneficia de sesiuni gratuite de curățare a echipamentului personal. Canon Europe este subsidiară regională pentru Canon Inc., fiind liderul mondial în soluții de imagine pentru business și de larg consum.

Wacom — cel mai important producător mondial de tablete grafice și display-uri interactive
Tehnologiile cu interfață de lucru naturală ale produselor Wacom au transformat compania în cel mai important producător mondial de tablete grafice și display-uri interactive. Produsele Wacom sunt instrumente de lucru pentru animație, fotografie, film, efecte speciale, design auto, fashion, manga și multe altele. Wacom va susține în cadrul festivalului Vama Sub lumini de Oscar două cursuri: de compoziții realistice în Photoshop și editare și retușare fotografică. De asemenea, participanții vor putea testa tabletele la standul Wacom și discuta cu un consultant despre utilizarea acestora.

Silva — energia lucrurilor vine de la oamenii care le construiesc cu pasiune
Credem că energia lucrurilor vine de la oamenii care le construiesc cu pasiune. Silva apreciază lucrurile care contează cu adevărat și își dorește sa păstreze vii valorile autentice. Urmând amprenta tradiției și a armoniei, suntem alături de manifestările artistice de calitate, însuflețite de spiritul oamenilor, în cadrul celor zece zile ale festivalului Vama Sub Lumini de Oscar. Silva susține arta și ne bucurăm că putem fi parte din această minunată poveste.


Pegas oferă o bicicletă pentru câștigătorul VSLO
Silueta Pegasului, cu șa lungă și coarne, avea să devină pentru mii de copii din România comunistă definiția cuvântului ‘bicicletă’. După ’89 Pegas a dispărut. 20 de ani mai târziu, un proiect independent a readus marca Pegas și vechea bicicletă, într-o nouă formă, pentru copiii care crescuseră între timp. La 4 ani de la relansarea Pegas, suntem mândri să prezentăm colecția completă. România învață să meargă pe Pegas, iar câștigătorul trofeului Vama sub lumini de Oscar 2016 va fi și posesorul unei frumoase biciclete Pegas.

Jidvei — o artă a producerii vinului
Jidvei este unul dintre cei mai mari producători de vin din România, care deține 2.500 de hectare de vie și crame dotate cu cele mai performante echipamente, situate la Jidvei, Blaj și Bălcaciu. Vinurile de Jidvei au fost distinse în ultimii ani cu peste 150 de medalii în cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume. În cadrul festivalului Vama sub lumini de Oscar, Jidvei va sprijini modulele de pictură și sculptură.

Dacă vreți să vedeți cum au fost primele șase ediții de ‘Vama sub lumini de Oscar’, puteți viziona filmul de pe linkul următor: https://www.youtube.com/watch?v=JQWHpbkXuxU

Coordonator PR: Dan LUNGU
Telefon: 0743/02 97 97
e-mail: comunicare@vslo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.