Viorica Dăncilă îl acuză de abuz pe Iohannis, după decizia CCR: ”A încălcat Constituția!

Premierul Viorica Dăncilă a avut miercuri o primă reacție după decizia judecătorilor Curții Constituționale privind refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștri interimari.

Dăncilă a transmis pe Facebok că decizia CCR spune că ”președintele Iohannis a încălcat Constituția!”.

De asemenea, liderul social-democrat îl acuză de abuz pe șeful statului, susținând că ”este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege”.

În final, Dăncilă promite încă o dată că se va duce în Parlament ca să ceară un ”vot de încredere” pentru o nouă propunere de Guvern: ”Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot.”
Mesajul integral al premierului Viorica Dăncilă:

”Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția!

Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere.

Decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest.

Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor.

Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției.” – a scris Dăncilă pe Facebook.

Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului şefului statului de revocare din funcţie a unor miniştri şi de desemnare a interimarilor, au precizat, pentru Agerpres, oficiali din CCR.

Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit surselor citate, preşedintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de desemnare a miniştrilor interimari.

Sursa: Pro TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.